Verminder de risico's op toxische schoksyndroom (TSS)

Verminder de risico's op tamponziekte (TSS)

Een snelle diagnose en behandeling van de symptomen zijn belangrijk als het gaat om het toxische schoksyndroom (TSS), beter bekend als tamponziekte.


TSS wordt veroorzaakt door de toxinen die door de bacterie Staphylococcus aureus, aanwezig in de vagina, geproduceerd worden. De waarschuwingstekens van TSS vind je in de lijst hieronder, maar let op: ze worden niet allemaal opgesomd. Heb je één of meerdere symptomen, verwijder dan direct het tampon en roep onmiddellijk medische hulp in:

  • Plotselinge hoge koorts (meer dan 39°C)
  • Braken
  • Diarree
  • Roodheid dat op zonnebrand lijkt
  • Duizeligheid
  • Spierpijn
  • Keelpijn
  • Flauwvallen of bijna flauwvallen als je gaat staan
  • Schilfering van de huid kan in een later stadium van de ziekte verschijnen.

Manieren om de risico's van tamponziekte te verminderen

Was je handen

Denk eraan voor en na het inbrengen en verwijderen van de tampon,je handen te wassen.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Kies voor de juiste tampon


Zorg ervoor de juiste tampon te gebruiken, met een minimum aan absorptievermogen om aan je behoeften te voldoen. Heb je ooit al tamponziekte gehad, dan kan je dit opnieuw krijgen. Praat met je arts voor je tampons gaat gebruiken als je symptomen van TSS hebt ontwikkeld in het verleden.

Wissel af met tampons en maandverbanden

Je kunt het risico op menstrueel TSS uitschakelen door tussen de diverse beschermingen af te wisselen. Bijvoorbeeld, gebruik op zijn minst eenmaal per dag een maandverband in plaats van een tampon tijdens je menstruatie.

Ververs regelmatig je bescherming

Ververs je tampon elke 4 tot 8 uur. Verwijder steeds je gebruikte tampon voor je een nieuwe inbrengt. Zorg ervoor dat je de laatste tampon verwijderd op het einde van je menstruatie. Tampons zijn ontworpen om de menstruele vloed te absorberen. Gebruik geen tampon om op je menstruatie te anticiperen of om niet menstruele vaginale afscheiding te absorberen.

's Nachts

Als je ook 's nachts een tampon gebruikt, kan je het beste voor je gaat slapen een nieuw fris tampon inbrengen en hem de volgende ochtend onmiddellijk verwijderen. Draag een tampon nooit langer dan 8 uur.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven