Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap

Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap

Wat voor vaginale afscheiding kun je verwachten tijdens de zwangerschap?


Net zoals de binnenkant van je mond en de neusvleugels wordt de binnenkant van je vagina bedekt met een slijmachtig membraan wat door de vagina afgescheiden wordt. Dit heet vaginale afscheiding. Het wordt geproduceerd door het lichaam om de vagina te hydrateren en te reinigen.

Het slijm dat tijdens de zwangerschap in de vagina wordt geproduceerd, speelt een belangrijke rol. Het biedt je groeiende baby bescherming, onder meer tegen infecties.

Hoe ziet normale afscheiding eruit?

Deze dunne, melkachtige, licht geurende afscheiding is meestal doorzichtig, maar kan ook wit of gebroken wit zijn wanneer je het op je ondergoed of op toiletpapier ziet.

Hoe afscheiding verandert naarmate je zwangerschap vordert

Hoeveel en hoe dik of waterig je afscheiding is, varieert van dag tot dag. Misschien zie je zelf het verschil in de hoeveelheid afscheiding die je produceert. 43% van de vrouwen zegt meer last van afscheiding te hebben tijdens de zwangerschap. Het kan meer worden naarmate de zwangerschap vordert. Soms wordt het zelfs erg veel.

Wanneer schakel je de dokter in?

Always Maxi Profresh Night Maandverband Menstruatiecyclus SI01
ALWAYS Maxi ProFresh Night maandverband

Ontdek ALWAYS Maxi maandverband

Ontdek nu!

Het is normaal om meer af te scheiden tijdens de zwangerschap, maar houd je afscheiding wel goed in de gaten en schakel de huisarts in als:

De vaginale afscheiding verandert
Het is verstandig contact met je huisarts op te nemen als je vaginale afscheiding van kleur (geel, groen of grijs), van geur (sterk of slecht), hoeveelheid of consistentie verandert of als de afscheiding pijn, jeuk of een branderig gevoel veroorzaakt. Het kan dan duiden op een onderliggend probleem, zoals een infectie of misschien bevat de afscheiding vruchtwater.

Je lichtjes bloed verliest
Het is vrij normaal om licht bloedverlies te hebben tijdens de zwangerschap, zeker tijdens het eerste trimester. Maak je vooral geen zorgen, maar schakel voor de zekerheid wel de huisarts in.

De hele dag door fris?

Sommige vrouwen vinden het prettig om inlegkruisjes te gebruiken als ze last hebben van vaginale afscheiding, zo blijft hun ondergoed beschermd en voelen ze zich de hele dag door fris. Always inlegkruisjes zijn zo dun en licht dat je vergeet dat je ze draagt.

Deel jouw advies.

We willen dolgraag jouw advies horen. Misschien heb jij een tip die het welzijn van andere zwangere vrouwen kan helpen verbeteren?

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279