Sporten en trainen met een fysiotherapeut

Sporten en trainen met een fysiotherapeut

Een fysiotherapeut kan je helpen om jouw incontinentie-, bekken- of rugklachten te verhelpen. En als je zwanger of net bevallen bent kun je bij de fysiotherapeut terecht, ook voor buggysport in de buitenlucht!


Wat is incontinentie?
Incontinentie is het ongewild verlies van urine en/of ontlasting. De meeste mensen met incontinentie hebben last van urine-incontinentie. De hoeveelheid urineverlies kan bij iedereen verschillen: een druppeltje, een straal, een scheut of zelfs een hele plas. Het komt op alle leeftijden voor, hoewel meer ouderen er last van hebben. Je kunt zelf bekkenbodemoefeningen doen. Lukt dit niet? De fysiotherapeut is een deskundige op het gebied van spieren en bewegen en kan jou helpen om jouw bekkenbodemspieren te versterken.

Bekkenbodemoefeningen tegen incontinentie
Vooral vrouwen hebben last van stress- of inspanningsincontinentie. Vaak zijn een of meerdere bevallingen de reden dat hun bekkenbodem verzwakt is. De fysiotherapeut kan je goed uitleggen hoe je jouw bekkenbodemspieren correct aanspant. Je moet deze bekkenbodemoefeningen dagelijks doen, want hoe vaker je oefent, hoe beter het resultaat. Het effect van de oefeningen is pas na een week of 6 merkbaar en pas na 3 maanden optimaal. Als het jou niet lukt om de juiste spieren aan te spannen, dan kun je de bekkenfysiotherapeut inschakelen.

Bekkenfysiotherapeut en inwendig onderzoek
Een bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich in bekken gerelateerde klachten heeft gespecialiseerd. Vrouwen die net bevallen zijn hebben nogal eens bekkenklachten. Een bekkenfysiotherapeut is speciaal opgeleid om een inwendig onderzoek te doen, zowel vaginaal als anaal. Niet een onderzoek zoals de gynaecoloog dat doet, maar een inwendig onderzoek dat het functioneren van het bekken, de bekkenbanden en de bekkenbodem in beeld te brengt. Dit gebeurt met behulp van een sonde die in jouw vagina of anus wordt ingebracht. Deze sonde meet de activiteit van jouw bekkenbodemspieren. Dit noemt men een myo-feedbackonderzoek (myo betekent spier). Wanneer de sonde is ingebracht zal de fysiotherapeut je vragen bepaalde spieren aan te spannen. Op een beeldscherm is dan een curve te zien die aangeeft wat jouw spieren doen. Op basis van dit beeld wordt er een speciaal trainingsprogramma voor jou opgesteld.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Sporten na de bevalling
Na een bevalling is het erg belangrijk om je bekkenbodemspieren zo snel mogelijk weer te trainen. Je kunt dit thuis doen, maar misschien vind je het leuker om samen met je baby in de buitenlucht te sporten. Zoek dan op internet een fysiotherapeut bij jou in de buurt die dit soort sportieve buitenactiviteiten aanbiedt. We hebben er alvast een paar voor je opgezocht:

Sinds 1 januari 2006 is in Nederland een verwijzing van de huisarts of een medisch specialist voor fysiotherapie niet meer nodig. Ga wel eerst bij jouw zorgverzekeraar na of je voor fysiotherapie verzekerd bent. Tip: via defysiotherapeut.com vind je een geregistreerde (bekken)fysiotherapeut bij jouw in de buurt.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279