Oorzaken zware menstruatie

Heftige menstruatiepijn en je cyclus

Zowel jonge als oudere vrouwen kunnen last van zware menstruatie hebben. Dit kan door een onregelmatige cyclus veroorzaakt worden, maar er kunnen ook andere, meer serieuze, oorzaken zijn. Zware menstruatie kan je het gevoel geven dat je niet alles meer kunt doen. Lekker in het Leven heeft een aantal oorzaken en behandelingen op een rijtje gezet.


Ontstaan zwaar bloedverlies

De hoeveelheid menstruatiebloed is onder meer afhankelijk van de dikte van het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Door de eierstokken gemaakte hormonen verzorgen de opbouw van dit slijmvlies. Bij een daling van de hormoonspiegel stoot je baarmoeder dit slijmvlies af. Kortom, je menstrueert. Overmatig bloedverlies kan veroorzaakt worden door een verstoorde hormoonbalans, de opbouw van het baarmoederslijmvlies of veranderingen in de baarmoederholte, zoals een poliep of vleesboom. Sommige vrouwen menstrueren altijd al hevig. Zij zijn het gewend en hebben geleerd hier mee te leven.

Onregelmatige cyclus

Voor veel vrouwen ontstaat zwaar bloedverlies pas na hun 30e of 40e jaar, soms na het stoppen van de pil. Maar jongere vrouwen kunnen ook last van zware bloedingen tijdens hun menstruatie hebben. Meestal wordt dit door een onregelmatige cyclus veroorzaakt. Het kan ook zijn dat je maandenlang niet ongesteld bent en dan plots heel hevig. In je baarmoeder blijft het slijmvlies dikker worden van de baarmoederwand wel doorgaan. Als je dan ongesteld wordt, dan komt alles er in een keer uit. Hevig bloedverlies is vervelend, maar kan meestal geen kwaad, behalve als je last van bloedarmoede krijgt. Tip: eet tijdens je menstruatie meer ijzerrijke voeding of slik ijzerpillen, want bij hevige bloedingen verlies je veel ijzer.

Zware bloedingen en menopauze

Als je dichter bij de menopauze komt kan het lastiger worden om te bepalen wanneer je weer ongesteld wordt. De tijd tussen je periodes kan langer of korter worden. Maar als je cyclus dan eenmaal begonnen is, dan kun je hele zware bloedingen hebben die zelfs weken kunnen duren. Dit komt doordat komt je eierstokken nu onregelmatiger hormonen aanmaken. Hierdoor kan soms heel veel slijmvlies opgebouwd worden, dat bij afstoting een sterke bloeding geeft.

Niet functioneel of pijnlijk bloedverlies

Het kan ook zijn dat je last van disfunctioneel uterien bloedverlies (DUB) hebt. De oorzaak van DUB is meestal een onbalans in je hormoonhuishouding. Dit kan met een hormoonkuur behandeld worden. Ook infecties of afwijkingen aan de baarmoeder, zoals myomen (vleesbomen) of poliepen, kunnen hevig bloedverlies veroorzaken. DUB komt het meest voor bij vrouwen boven de 45 jaar. Ook adenomyose en endometriose kunnen zwaar bloedverlies veroorzaken: dit zijn afwijkingen waarbij het slijmvlies ook in de wand van de baarmoeder of buiten de baarmoeder aanwezig is. Bij endometriose is de menstruatie vaak zeer pijnlijk.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Hyperplasie

Soms is zwaar bloedverlies een signaal van een meer serieus probleem. Je arts zal in dat geval een bloedtest afnemen. Afhankelijk van het resultaat, je medische geschiedenis en je leeftijd kan jouw dokter je adviseren om een gynaecologisch onderzoek te laten doen om erachter te komen of je last van hyperplasie hebt: overmatige groei van het baarmoederslijmvlies. Jouw baarmoederwand wordt dan tijdens je cyclus veel te dik en kan abnormale bloedingen veroorzaken. Hoe komt dit? Het baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd onder invloed van oestrogenen. Bij een teveel aan oestrogeen ten opzichte van progesteron wordt het baarmoederslijmvlies te dik en kan hyperplasie ontstaan. Let op, hyperplasie kan zich ontwikkelen tot baarmoederkanker, het is dus belangrijk dat dit behandeld wordt (operatie of medicijnen).

Welke onderzoeken zijn mogelijk?

  • Je kunt ervoor kiezen om (samen met je arts) je cyclus kritisch te observeren.
  • De pil of andere medicijnen kunnen je menstruatie minder zwaar maken.
  • Via bloedonderzoek kan je huisarts of gynaecoloog bloedarmoede, ijzergebrek of afwijkingen in de bloedstolling opsporen.
  • Een gynaecologisch inwendig onderzoek: de gynaecoloog onderzoekt je baarmoedermond, de grootte en vorm van je baarmoeder en voelt of er afwijkingen aan jouw eierstokken zijn.
  • Als medicijnen niet werken, dan kan het baarmoederslijmvlies operatief verwijderd worden. Je kunt dan niet meer zwanger raken, want het eitje kan zich niet meer in jouw baarmoederwand nestelen. Doordat alleen het slijm verwijderd wordt, raak je door deze ingreep niet in de menopauze.

Als jouw menstruatiecyclus onregelmatig is, kan dit stress opleveren. Je vraagt je toch al snel af of er iets mis is, tenzij je op een zwangerschap hoopt. Lekker in het Leven legt uit welke fases binnen jouw cyclus bestaan, zodat je beter begrijpt wat er elke maand in jouw lichaam gebeurt.

Een regelmatig patroon

Aan het begin van elke cyclus wordt de binnenwand van jouw baarmoeder dikker, zodat een bevruchte eicel zich in kan nestelen. Als er geen bevruchting plaatsvindt is dit baarmoederslijmvlies niet nodig en wordt het afgebroken via jouw baarmoedermond en vagina afgescheiden. Dit is nu menstruatiebloed. Het kan helderrood, roze, maar ook bruin van kleur zijn. De gemiddelde hoeveelheid bloed die je tijdens je periode verliest is 6 á 9 eetlepels.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Mariatje

Mariatje

gemeld

Op internet is veel informatie te vinden over oestrogeendominantie en wat er aan te doen met voeding en bepaalde middelen. Is een factor in het ontwikkelen van menstruatieproblemen en hormoongerelateerde aandoeningen als cystes. Gebruik zelf progesteroncreme. Lichtere bloeding, minder drab maar helder bloed. En een stuk opgewekter.

  • melden
NatjeBak

NatjeBak

gemeld

Ik heb een vraagje, ik slik juist de pil en heb een te dikke baarmoederslijmvlies, de vrouw die de inwendige echo deed gaf aan dat zij het niet snapte....iemand enig idee?

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279