test art

Jouw menstruatiecyclus

Als jouw menstruatiecyclus onregelmatig is, kan dit stress opleveren. Je vraagt je toch al snel af of er iets mis is, tenzij je op een zwangerschap hoopt. Lekker in het Leven legt uit welke fases binnen jouw cyclus bestaan, zodat je beter begrijpt wat er elke maand in jouw lichaam gebeurt.


Een regelmatig patroon

Aan het begin van elke cyclus wordt de binnenwand van jouw baarmoeder dikker, zodat een bevruchte eicel zich in kan nestelen. Als er geen bevruchting plaatsvindt is dit baarmoederslijmvlies niet nodig en wordt het afgebroken via jouw baarmoedermond en vagina afgescheiden. Dit is nu menstruatiebloed. Het kan helderrood, roze, maar ook bruin van kleur zijn. De gemiddelde hoeveelheid bloed die je tijdens je periode verliest is 6 á 9 eetlepels.

Fase 1 Je bent ongesteld

Op dag één van je cyclus begint je menstruatie. Je verliest gedurende 3 tot 7 dagen bloed.

Fase 2 De pre-ovulatie fase

Tijdens deze fase rijpen enkele eicellen in je eierstokken. Elke maand komt er 1 eicel (en soms 2) vrij.

Fase 3 De ovulatie

In theorie duurt een regelmatige cyclus 28 dagen en vindt de ovulatie op dag 14 plaats. In de praktijk is de cyclus van de meeste vrouwen niet zo regelmatig, deze kan wel variëren van 20 tot 42 dagen. Meestal vindt de eisprong (=ovulatie) dus 11 tot 16 dagen vóór je menstruatie plaats: dan komt er uit één van de eierstokken 1 eicel vrij. Deze eicel verplaatst zich via jouw eileider naar jouw baarmoeder. Deze reis kan een paar dagen duren. Tegelijkertijd wordt de binnenwand van jouw baarmoeder steeds dikker.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Fase 4 Premenstruele fase

Tijdens deze fase reist de bevruchte eicel naar je baarmoeder en nestelt zich daar in het baarmoederslijmvlies. Ben je niet zwanger, dan wordt de binnenwand van je baarmoeder afgebroken en via je vagina afgescheiden. Je menstrueert: een nieuwe cyclus is begonnen.

Wil jij jouw cyclus in kaart brengen en weten wanneer je ovulatie is? Tegenwoordig bestaan er heel praktische mobiele Apps voor. Lees ‘Handige cyclus en ovulatie apps’ en zoek er eentje uit die jou bevalt!

Lees ook:
Omgaan met krampen en PMS
Vocht vasthouden tijdens je menstruatie
Sporten tijdens je menstruatie

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279