Wat is Toxisch Shock Syndroom (TSS)?

Welzijn
29/01/2020
Alles wat je moet weten over TSS: hoe het wordt veroorzaakt, wie het kan krijgen, wat de symptomen zijn en hoe je het risico om het te krijgen kunt beperken.

Wat is TSS (of Toxisch Shock Syndroom)?

TSS is een zeldzame maar ernstige en soms zelfs fatale ziekte die wordt veroorzaakt door bepaalde gifstoffen die worden geproduceerd door de bacterie Staphylococcus Aureus. Deze bacteriën komen van nature voor bij gezonde mensen, zonder dat ze gezondheidsproblemen veroorzaken. Je vindt de bacteriën voornamelijk op de huid, in de neus, bij de oksels, liezen en vagina. Bij een zeer klein aantal mensen kunnen stammen van dit organisme een gifstof produceren die TSS kan veroorzaken, maar de meeste mensen hebben antilichamen in hun bloedbaan om hen hiertegen te beschermen.

TSS kan zowel bij mannen, vrouwen als kinderen voorkomen. Minder dan de helft van de huidige gevallen wordt in verband gebracht met tampongebruik. Mensen kunnen dit syndroom ook krijgen door huidinfecties, brandwonden of na operaties. TSS kan met succes worden vastgesteld en behandeld, maar de symptomen moeten in een vroeg stadium worden herkend en behandeld.

Wat zijn de symptomen van TSS?

Symptomen van het Toxisch Shock Syndroom kunnen hetzelfde aanvoelen als griepsymptomen. Als je een van deze symptomen hebt en je begint je ziek te voelen terwijl je een tampon in hebt, moet je die onmiddellijk verwijderen. Neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts, vertel hem of haar dat je tampons gebruikt en dat je bang bent dat je misschien TSS hebt.

De belangrijkste tekenen die kunnen duiden op TSS zijn:

 • Plots opkomende hoge koorts (39 ºC of hoger)
 • Verwardheid
 • Stuiptrekkingen
 • Overgeven
 • Diarree
 • Duizeligheid
 • Lage bloeddruk
 • Lever- en nierfalen
 • Geïrriteerde huid (waarbij het lijkt of de huid is verbrand)
 • Spierpijn
 • Keelpijn
 • Flauwvallen of het gevoel dat je flauwvalt als je opstaat

In een latere fase van de ziekte kan je huid ook gaan schilferen. Dit gebeurt 1 à 2 weken nadat de huidirritatie is begonnen en doet zich voornamelijk op de handpalmen en voetzolen voor.

Elk van deze symptomen kan erop duiden dat je TSS hebt. Het kan zijn dat ze niet allemaal tegelijk optreden, maar meestal heb je er meer dan één.

Behandeling en preventie

Bij een tijdige diagnose kan TSS goed worden behandeld met, afhankelijk van de symptomen, rehydratatie, antibiotica en andere medicijnen. Er zijn niet veel gevallen bekend waarbij de ziekte fatale gevolgen heeft gehad.

Zoals eerder vermeld wordt TSS veroorzaakt door gifstoffen die worden aangemaakt door een bacterie, genaamd Staphylococcus Aureus. Slechts een beperkt aantal bacteriën uit deze bacteriefamilie maakt deze gifstoffen aan, waardoor TSS dus erg zeldzaam is. De ontwikkeling van TSS hangt voornamelijk af van de antilichamen die een persoon in zijn of haar lichaam heeft om deze gifstoffen te verwijderen. Gelukkig hebben de meeste mensen voldoende antilichamen om zichzelf tegen deze ziekte te beschermen.

Omdat TSS een zeldzame ziekte is, is er weinig bekend over de mogelijke effecten op de lange termijn na herstel. Als de ziekte juist en snel wordt vastgesteld en behandeld, herstellen de meeste mensen volledig. Net als bij andere aandoeningen kunnen zich veranderingen voordoen in de huid, het haar en de nagels, maar deze zullen snel verdwijnen. Een klein aantal mensen ervaart verslapping van de spieren en psychologische problemen, zoals concentratieproblemen, geheugenverlies en stemmingswisselingen. Als je TSS hebt gehad, zou dit in principe geen invloed moeten hebben op de mogelijkheid om zwanger te worden, maar breng je arts er altijd van op de hoogte, zodat je op de juiste wijze kunt worden geholpen.

Wat heeft TSS te maken met het gebruik van tampons?

De ontwikkeling van TSS wordt door verschillende factoren beïnvloed en tampongebruik is daar slechts één van. Het is echter nog steeds niet helemaal duidelijk waarom het gebruik van tampons in verband wordt gebracht met de ontwikkeling van TSS. Maar onderzoek wijst uit dat het risico op TSS door het gebruik van tampons in verband staat met absorptie: hoe hoger het absorptievermogen van de tampon, hoe groter het risico de ziekte te krijgen, en hoe lager de absorptie, hoe kleiner het risico. Daarom wordt aangeraden altijd een tampon met het laagste absorptievermogen te gebruiken, aangepast aan je menstruatie.

Het is niet aangetoond dat het materiaal waarvan tampons tegenwoordig worden gemaakt, een verhoogd risico geeft op of leidt tot TSS. Evenmin is bewezen dat tampons dragers zijn van de Staphylococcus Aureus-bacterie of dat tampons leiden tot groei van deze bacterie in de vagina.

Er bestaat nog veel onzekerheid over het ontstaan van TSS. Hou je tampon niet langer in dan vermeld staat op de verpakking en wees waakzaam bij de vermelde symptomen.