Motiveren bij ongesteldheid

Welzijn
2/10/2018
Atleten zijn niet immuun voor menstruatieproblemen zoals pijn in de onderbuik, energieverlies of gewoon emotionele dieptepunten. Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je dochter zich fit voelt als ze het hele jaar door traint?

Als moeder wil je er vast van overtuigd zijn dat je aan je dochter het juiste advies geeft over sporten wanneer ze ongesteld is. Is het eigenlijk wel goed om gewoon door te gaan? Wat als ze last heeft van krampen in de onderbuik of van misselijkheid?

Waarom sporten toch kan bij ongesteldheid

Het moment van de menstruatie is het punt in de cyclus waarop de productie van oestrogeen en progesteron een dieptepunt bereikt. Maar geloof het of niet, sommige studies tonen aan dat hormonale schommelingen in die periode van de maand de prestaties van een vrouw en haar gevoel van kracht bij het trainen kunnen verhogen.

Dat kan best zo zijn, maar wat als je dochter zich niet lekker voelt? Het is misschien goed om in gedachten te houden dat sport juist kan helpen om de nare symptomen te verzachten, zoals PMS en krampen. Het bloed gaat er immers sneller van pompen en er komt endorfine vrij: het 'goed gevoel-hormoon'.

Het is het beste om langzaam te beginnen, misschien met een paar eenvoudige stretchoefeningen. Je dochter zal haar routineprogramma misschien willen vervangen door een iets lichtere training en liever gaan wandelen in plaats van te gaan joggen.

Wanneer sport en menstruatie niet samengaan

Als je dochter zich echter écht belabberd voelt, is het beste advies voor haar dat ze naar haar lichaam luistert en het rust gunt.

Lees hier waarom sporten toch belangrijk kan zijn als je ongesteld bent

Andere soorten hulp

Als je dochter aan sport doet wanneer ze ongesteld is, wil je er zeker van zijn dat ze bescherming gebruikt waarop ze kan rekenen. Tampax Compak Pearl geeft haar een unieke combinatie van discretie en bescherming.

Als je dochter niet graag tampons gebruikt, is het Always Ultra maandverband een goed alternatief omdat het ook bij heftige menstruatie 100% bescherming biedt met vleugels die met de beweging meebuigen, waardoor het op zijn plaats blijft zitten en tegen lekken beschermt.

Laat van je horen

Welke raad geef jij je dochter over sporten wanneer ze ongesteld is ?