De meest gestelde vragen over tampons en TSS.

Welzijn
23/04/2021
Tampax acht de samenstelling en veiligheid van producten van groot belang. Ontdek de meest gestelde vragen over tampons en tampongebruik.

Zijn de componenten van onze tampons veilig?

Ja. De tampons van Tampax zijn veilig en worden iedere dag door miljoenen vrouwen veilig gebruikt. Onze veiligheidsbeoordelingen en componenten worden voortdurend herzien door onafhankelijke experts, waaronder artsen, universitaire wetenschappers en gezondheidsautoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de veiligheid van tampons. Onafhankelijke laboratoria voeren jaarlijks meer dan 10.000 testen uit op onze tampons en hun componenten. Daarnaast worden er meer dan 1.000 kwaliteitstesten uitgevoerd op tamponmaterialen voordat ze voor de productie worden gebruikt. Onze tampons zijn gecertificeerd met het OEKO-TEX® STANDARD 100-label, wat betekent dat alle gebruikte materialen bevestigingstesten hebben ondergaan op schadelijke stoffen.

Kunnen jullie tampons irritatie of allergieën veroorzaken?

Al onze producten ondergaan strenge beoordelingen voor de veiligheid van de huid om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen worden gebruikt.

Waarom zijn niet al jullie tampons gemaakt van 100% katoen?

Alle TAMPAX-producten voldoen aan strikte standaarden voor veiligheid en doeltreffendheid, ongeacht waarvan ze zijn gemaakt. Iedere vrouw heeft een andere menstruatie en dus willen we hen een keuze aan producten bieden. Daarom hebben we het TAMPAX Cotton Comfort/Cotton Protection-assortiment ontwikkeld dat bestaat uit tampons met een absorberende kern van 100% katoen. Het assortiment is gemaakt voor vrouwen die tampons willen van eenvoudige materialen waarop ze kunnen vertrouwen.

Bevatten jullie plastic inbrenghulzen BPA (bisfenol A)?

Nee. De plastic inbrenghulzen van TAMPAX zijn gemaakt van een kunststof dat BPA-vrij is. Bisfenol A wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van polycarbonaat, een harde, transparante plasticsoort. Polycarbonaat wordt op zijn beurt gebruikt voor het maken van cd’s, dvd’s en harde plastic flessen.

Zijn TAMPAX-tampons gemaakt van ‘superabsorberend’ materiaal?

Nee. Onze tampons bevatten geen ‘superabsorberend’ materiaal. Superabsorberend materiaal is onder andere terug te vinden in luiers en maandverband. Hier zullen parels het vocht absorberen, in gel omzetten en vasthouden.

Worden TAMPAX-tampons gebleekt met chloor?

Nee. De absorberende vezels die in TAMPAX-tampons zitten, doorlopen een bleekproces zonder elementaire chloormiddelen.

Waarom worden TAMPAX-materialen gebleekt?

Bleken is de technische term voor het reinigen en zuiveren van vezels. Katoen en rayon (viscose) worden gezuiverd om eventuele onzuiverheden te verwijderen en de vezels te reinigen. Door dit proces worden de vezels wit. Dit is alleen het resultaat maar niet het doel van de behandeling.

Bevatten tampons giftige hoeveelheden dioxine?

Nee. De zuivering van katoen en rayon gebeurt aan de hand van een proces zonder elementaire chloormiddelen waarbij geen dioxine vrijkomt. Dioxine is een soort verontreiniger die in het milieu wordt aangetroffen. De absorberende vezels in de tampons van tegenwoordig worden vervaardigd door middel van een bleekproces zonder elementaire chloormiddelen, waardoor de producten geen gevaarlijke niveaus van dioxine bevatten.

Bevatten TAMPAX-tampons asbest?

Nee. Er heeft nooit asbest in TAMPAX-tampons gezeten.

Bevatten TAMPAX-tampons pesticiden of herbiciden zoals glyfosaat?

Nee. Onze katoenleverancier bevestigt dat onze vezels geen glyfosaat bevatten. Bovendien maken onze leveranciers gebruik van reinigings- en zuiveringsprocessen die eventuele resten van pesticiden/herbiciden vernietigen of verwijderen.

Verlagen of sluiten tampons van 100% katoen het risico op TSS uit?

Nee. Alle tampons die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, waaronder tampons van 100% katoen, brengen een klein risico op TSS met zich mee. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat tampons die van rayon (viscose) en katoen zijn gemaakt, een vergelijkbaar risico op TSS met zich meebrengen. Welke tampon je ook gebruikt, het is belangrijk dat je de tekenen en symptomen van TSS kunt herkennen. Als je bij gebruik van een tampon deze symptomen opmerkt, moet je de tampon onmiddellijk verwijderen en contact met je dokter opnemen.

Kan je geen TSS krijgen als je een menstruatiecup gebruikt?

Het is heel belangrijk dat vrouwen weten dat TSS kan optreden bij elk product dat in de vagina wordt ingebracht, zoals menstruatiecups, tampons en pessariums. Als je een van deze producten gebruikt, is het belangrijk dat je weet wat de tekenen en symptomen van TSS zijn. Als je TSS-symptomen ervaart, moet je het product verwijderen en onmiddellijk je dokter raadplegen.

Hoe kan ik het risico op menstruatie-TSS beperken?

Je kunt het risico op menstruatie-TSS beperken door een aantal goede gewoontes aan te houden wanneer je tampons gebruikt. Vervang je tampon regelmatig, om de 4-8 uur. Laat een tampon nooit langer dan 8 uur zitten. Gebruik altijd het laagst mogelijke absorptievermogen, aangepast aan je menstruatie. Zorg ervoor dat je de oude tampon hebt verwijderd voordat je een nieuwe inbrengt. Zorg ervoor dat je aan het einde van je menstruatie je laatste tampon verwijdert. Tampons zijn uitsluitend bedoeld voor de menstruatie. Gebruik geen tampons uit voorzorg of om vaginale afscheiding te absorberen. Het wordt aangeraden om tijdens je menstruatie minstens één dag maandverband te gebruiken in plaats van een tampon, bij voorkeur ´s nachts. Als je ´s nachts liever tampons gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je vlak voordat je naar bed gaat een nieuwe inbrengt en deze zodra je wakker wordt weer verwijdert. Gebruik ´s nachts geen tampon als je langer dan 8 uur slaapt.
Tamponfabrikanten geven in de gebruiksaanwijzing, die bij het product wordt geleverd, informatie over TSS en het correcte gebruik van tampons. Deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt, dus het is belangrijk de folder goed door te lezen en hem voor toekomstige raadpleging te bewaren.

Kan iedereen TSS krijgen?

Helaas wel. Vrouwen, mannen en kinderen kunnen allemaal TSS krijgen. Kinderen en jonge mensen hebben meer kans de ziekte te krijgen dan oudere mensen, omdat de aanwezigheid van antilichamen die je beschermen tegen de toxinen deels afhankelijk is van je leeftijd.
Ongeveer de helft van de waargenomen gevallen wordt veroorzaakt door infecties van een brandwond, een insectenbeet of een operatie. De andere helft van mensen met TSS zijn menstruerende vrouwen. Bij hen wordt het ook wel menstruatie-TSS genoemd en in verband gebracht met tampongebruik.

Is TSS besmettelijk?

Nee. Je kunt het Toxisch Shock Syndroom niet van iemand anders krijgen.

Kan je TSS meerdere keren krijgen?

Helaas wel. Zelfs als je TSS al hebt gehad, betekent dit niet dat je het niet opnieuw kunt krijgen. TSS kan terugkomen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is het feit dat de patiënt niet voldoende antilichamen kan aanmaken. Als een vrouw TSS heeft gehad, moet ze een dokter raadplegen voordat ze weer tampons gaat gebruiken.

Hoe kies ik een tampon met het juiste absorptievermogen?

Als je tampons gebruikt, is het belangrijk het laagste absorptievermogen te kiezen, aangepast aan je menstruatie. Aangezien de hoeveelheid menstruatievocht tijdens je menstruatie kan variëren, is het mogelijk dat je tampons met een verschillend absorptievermogen nodig hebt op bepaalde dagen van je menstruatie.
Praktijkervaring zal je helpen een tampon te kiezen met het juiste absorptievermogen. Indien je je tampon vaker moet vervangen dan om de 4 uur, kun je beter een tampon met een groter absorptievermogen gebruiken. Wanneer het verwijderen van een tampon onaangenaam aanvoelt of de tampon nog gedeeltelijk droog is (voor een deel wit is), betekent dit dat je een tampon nodig hebt met een lager absorptievermogen.

Vergeet niet: laat een tampon nooit langer dan 8 uur zitten.

Heb je nog vragen over de samenstelling van tampons en waar de verschillende onderdelen precies voor dienen? Lees dan verder en ontdek waar tampons van worden gemaakt.