Waarom heb je last van bloedverlies na bevalling?

Welzijn
2/07/2019
De placenta laat een wond in je baarmoeder achter na de bevalling. Dat is de reden waarom je tijdens de kraamtijd bloed verliest. Lekker in het Leven vertelt je alles over het kraampakket, kraamvocht en kraamverband.

Kraampakket

Als je bij jouw ziektekostenverzekeraar aangeeft dat je zwanger bent, krijg je een paar weken voor je bevalling een kraampakket opgestuurd. Je krijgt dit pakket met het oog op een eventuele thuisbevalling en het bloedverlies na je bevalling. In het kraampakket vind je dus alles wat je nodig hebt voor, tijdens en na je bevalling: kraamverband, een matrasbeschermer, kraammatrasjes, steriele gaaskompressen, een navelklem, alcohol (om de babythermometer mee schoon te maken), verbandwatten en een netbroekje, zodat het kraamverband goed blijft zitten. Vergoed jouw verzekering dit pakket niet? Dan kun je dit ook bij babyspeciaalzaken of de apotheek krijgen. Verwar het kraampakket niet met de ‘zwangerbox' of de ‘blije doos': dit zijn dozen vol leuke cadeautjes voor aanstaande moeders!

Waarom verlies je bloed?

Na je bevalling duurt het even voordat de wond (van de losgeraakte placenta) in je baarmoeder genezen is en alle bloedvaatjes weer dicht zitten. In de tussentijd verlies je bloed, slijm, moederkoekresten en wondvocht: dit noemt men lochia of kraamvocht. De eerste dagen na de bevalling vloei je het meest. In het begin kun je bloedstolsels verliezen. Schrik niet, dit kunnen ook hele grote stolsels zijn (1 tot 6 cm doorsnee). Het vloeien kan een paar dagen tot 6 weken duren.

Soorten kraamverband

Kraamverbanden zijn extra lang en dik. Ze worden ook wel de ‘surfplanken' onder het maandverband genoemd. Als het kraamverband op is kun je bij de apotheek of drogist nieuwe pakken kopen, maar veel vrouwen stappen na de eerste week of weken over op het wat kleinere (gewone) maandverband. Kies wel voor zacht maandverband, zodat je geen irritaties aan eventuele hechtingen krijgt. Spoel na het plassen je vagina met lauw water uit een flesje, maatbeker of special spoelfles boven de wc schoon. Dep je onderkant droog en verwissel na elke plasbeurt het kraam- of maandverband. Gebruik de eerste 6 tot 8 weken geen tampons, zodat de wond die de placenta in jouw baarmoeder achter heeft gelaten helemaal geheeld is. Na deze periode is er geen infectiegevaar meer als je een tampon op de juiste manier (zie verpakking) gebruikt.

Frisse lucht?

Kraamvocht ruikt een beetje zoetig, net zoals menstruatiebloed. Als het anders ruikt (of zelfs stinkt) dan kan het zijn dat je een infectie hebt. Bel je huisarts of verloskundige voor een afspraak of advies. Tijdens het rusten is het goed om je vagina af en toe niet af te dekken met maandverband, zodat er frisse lucht bij kan komen. Zo heelt de wond makkelijker en drogen (eventuele) hechtingen. Tip: leg een dubbelgevouwen handdoek en eventueel een kraammatje op je matras om bloedrestjes op te vangen.
Weet je nog niet welk voorbehoedsmiddel je straks wilt gebruiken of heb je vragen over de 1e menstruatie na je bevalling? Lees dan ook ‘Anticonceptie en menstruatie na je bevalling'. Ontdek ook de ‘Handige cyclus en ovulatie Apps'. Zo kun je gemakkelijk zien wanneer jouw cyclus weer stabiel is.