5 tips voor meer zelfvertrouwen

Welzijn
30/11/2018
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Dit zijn 5 tips om ontspannen over te komen en zelfvertrouwen uit te stralen.

Tijdens een sollicitatiegesprek of voor een evenement dat enigszins stress oplevert wordt je zelfvertrouwen soms ernstig op de proef gesteld. Maar met deze aanbevelingen kom je al een heel eind verder in het opbouwen van zelfvertrouwen.

Aan zelfvertrouwen winnen: geen nerveuze tics

De experts zijn formeel: als je voortdurend je nek of je haar aanraakt of je handen niet stil kunnen houden, straal je overduidelijk onrust of zelfs een angstgevoel uit. Als je je niet op je gemak voelt, doe je er goed aan je handen stil te houden en ze vooral niet bij je gezicht of je hoofd te brengen.

Jeukt je hoofdhuid wanneer je gestrest bent? Gun jezelf dan de anti-roosshampoo van Head&Shoulders om roos te verwijderen en je hoofdhuid te kalmeren!

Aan zelfvertrouwen winnen: met een rechte rug

Wanneer je nerveus bent heb je vaak de neiging je van de buitenwereld af te sluiten. Maar wetenschappers beweren dat je juist dan je rug recht moet houden, je schouders goed naar achter getrokken en je borst vooruit. Niets is efficiënter voor het opbouwen van zelfvertrouwen.

Een rechte houding geeft je niet alleen meer zelfvertrouwen. Het extra voordeel is dat je gesprekspartners meer geneigd zullen zijn je serieus te nemen en meer aandacht zullen schenken aan wat jij te zeggen hebt.

Aan zelfvertrouwen winnen: geloof in jezelf

Niet alleen kom je charismatisch over bij je gesprekspartners wanneer je ze in een rechte houding aanspreekt, maar studies hebben ook aangetoond dat je daardoor meer zelfvertrouwen krijgt. Het is ook een kwestie van instelling: in een rechte houding ben je minder hard voor jezelf en beoordeel je op een positievere manier je eigen capaciteiten.

Aan zelfvertrouwen winnen: rek je goed uit

Het is bewezen dat je meer energie krijgt van rekoefeningen (of door gewoon af en toe op te staan) als je lang aan een stuk door moet blijven zitten. Je krijgt er zelfs een beter humeur van. Het helpt ook om stress te verminderen. Gun jezelf dan ook geregeld een pauze om je eens goed uit te rekken!

Aan zelfvertrouwen winnen: goed ademen!

Diep ademhalen en ademhalingsoefeningen tegen stress helpen je stoom af te blazen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Voor je naar die belangrijke vergadering of afspraak gaat, maak je dus een stevige wandeling in de openlucht!

En jij, wat doe jij om meer zelfvertrouwen te krijgen?