Sportieve spanning

Sportieve spanning

Competitieve sporten kunnen voor veel stress zorgen. En niet alleen bij de kinderen! Hoe gaan moeders om met de druk die ze ervaren als hun kinderen aan sportwedstrijden meedoen?


Als je weleens langs de lijn hebt gestaan met je nagels in je handpalmen gedrukt, dan weet je hoe stressvol het kan zijn om een 'sportmoeder' te zijn. Om leren gaan met die spanning is niet alleen goed voor je eigen gemoedsrust, maar ook erg belangrijk voor je kinderen. Je kinderen volgen jouw goede - of slechte - voorbeeld. En je kunt niet verwachten dat zij het goed doen, als je zelf niet goed omgaat met stress!

Zorg goed voor jezelf

Moeders hebben de neiging om voor iedereen te willen zorgen en daarbij zichzelf volledig weg te cijferen. Maar je zult merken dat je veel beter met stress om kunt gaan (of dat nu is omdat je zoon een doelpunt mist tijdens een belangrijke voetbalwedstrijd of omdat je een deadline moet halen op je werk) als je goed voor jezelf zorgt. Zorg dus dat je genoeg slaap krijgt, regelmatig sport, gezond eet en genoeg drinkt. Vermijd te veel cafeïne en suiker, want daar kun je een gejaagd gevoel van krijgen.

Vergeet niet om naast je lichaam, ook voor je geest te zorgen. Sommige mensen vinden meditatie erg nuttig, maar het kan al helpen om tien minuten de tijd voor jezelf te nemen door stil te gaan zitten en je niet bezig te houden met de dagelijkse sleur.

Blijf ademen

In tijden van stress gaan veel mensen slecht ademen. Leg je hand eens op je buik en adem diep in door je neus. Je buik hoort te bewegen bij het inademen. Hou je adem een paar tellen vast en adem daarna langzaam weer uit.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Wees een goed rolmodel

Een echte winnaar krabbelt weer op na een teleurstellende wedstrijd of gebeurtenis. Een echte winnaar leert immers door vallen en opstaan! Je kunt je kind hiermee helpen door een goed rolmodel te zijn (en dus niet een ouder die schreeuwend en vloekend langs de lijn staat!). Zo doe je dat:

  • Moedig iedereen aan, niet alleen je eigen kind
  • Weet de dingen te relativeren
  • Gedraag je altijd netjes
  • Blijf kalm en positief, of je kind nu wint of verliest
  • Ga nooit tegen de scheidsrechter in
  • Zelfs niet als je er ZEKER van bent dat jouw kinds team een penalty verdient!
  • Gebruik je kind nooit om je eigen sportdromen te kunnen verwezenlijken
  • Laat je kind weten dat je van hem/haar houdt, wat er ook gebeurt!

Deel je tips met andere moeders

Is jouw zoon of dochter een olympisch sporter in de dop? Ben jij een stresskip of hou je altijd het hoofd koel, wat er ook op het scorebord staat? We horen graag jouw verhalen en advies.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven