De ideale hardloopschoenen voor in de stad

De ideale hardloopschoenen voor in de stad

Dat hardlopen ontzettend goed voor je is, hoeven we je natuurlijk niet meer te vertellen. Grote steden hebben tegenwoordig speciale hardlooproutes.


Van stoepstenen tot zandpaden, iedere ondergrond heeft zijn eigenschappen. Maar niet alle hardloopschoenen zijn geschikt voor alle soorten ondergrond. Welke schoenen kies je als je in de stad gaat hardlopen? De New Yorkse pedoloog Dr. Theodore Randolph, DPM, geeft advies over hoe je de juiste hardloopschoenen uitkiest om blessures te voorkomen.

Ken je type voet
“Hardlopen versterkt je voeten, verbetert je bloedsomloop en verhoogt je flexibiliteit. Maar als er een fout in de steunstructuur van je hardloopschoenen zit, kan je vroeg of laat blessures verwachten," waarschuwt Dr. Randolph. Kijk voordat je richting de winkel gaat eens goed naar de zolen van je oude hardloopschoenen waar de slijtage zit. Afhankelijk van de brug van je voet - plat, neutraal of hoog - heeft jouw voet unieke wensen. Door van te voren te onderzoeken wat voor een type voet je hebt, kun je sneller een selectie maken.

Heb je geen idee wat voor type voet jij hebt? Ga dan rechtop staan, met je gewicht gelijk verdeeld over beide voeten en kijk naar deze kenmerken:

  • Normale/neutrale brug - als je de helft van je brug kunt zien dan val je binnen het normale type. Je kunt bijna alle soorten hardloopschoenen dragen met een gemiddelde steun.
  • Platte brug - het midden van je voet komt op de vloer of staat er plat op. Zoek hardloopschoenen met veel stabiliteit rond de enkel om binnenwaartse druk van de voet te compenseren.
  • Hoge brug - past er een golfballetje onder de brug van je voet? Dit betekent dat je voet supineert of naar buiten kantelt. Hardlopers met een hoge brug kunnen hoger in hun been last krijgen als ze niet de juiste schoenen kiezen, dus zorg voor een schoen met zachtere middenzolen.
Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Laat de zool de schok dempen
“Zachte ondergronden zijn beter voor hardlopers," zegt Dr. Randolph. “Maar in een stad, waar je te maken hebt met verschillende soorten ondergrond, kunnen hardlopers beter een schoen kiezen met goede schokdemping." Telkens als je een stap neemt, incasseert je voet 2,5 keer je lichaamsgewicht. Lopen op een harde ondergrond met schoenen met slechte demping kan voet-, maar ook knie- en rugblessures veroorzaken. Een loopschoen met de juiste schokdemping verlicht druk op de gewrichten en ledematen.

Kies voor crosstrainingschoenen
Hardlopers die in de stad wonen, lopen vaak op de stoep of op asfalt. Het probleem met zulke ondergronden is dat ze schade aan de voet kunnen veroorzaken. Dr. Randolph raadt iedereen die in de stad loopt dan ook sportschoenen aan die geschikt zijn voor crosstraining.
"Crosstrainingschoenen zijn perfect voor stadslopers omdat ze de hoek in de hiel niet verhogen. Het is beter om iets lagers en meer stabieler te kiezen." Dus de volgende keer dat je de straat op gaat, laat je hardloopschoenen voor wat ze zijn en kies voor crosstrainers. Zo vermijd je verstuikte enkels en stressbreuken.”

De juiste hardloopschoenen kopen, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door jouw voettype te kennen en schoenen met een flinke schokdemping te kiezen, kun je veel blessures voorkomen en op allerlei verschillende terreinen hardlopen. Met deze tips kun je met een gerust hart aan je hardlooprondje beginnen, wetende dat jij de beste schoenen hebt.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Jan2205

Jan2205

gemeld

! belangrijke tip, ga naar een hardloop speciaalzaak waar ze je loop profiel kunnen filmen. Alleen op deze manier kunnen ze je een goede hardloopschoen adviseren. 2) Als je begint met hardlopen probeer bij een ateletiek vereniging een opstart schema met een beginners groep te doen. Dit motiveerd en stimuleerd. En het verkomt vervelende blessures.

  • melden
zitavdd

zitavdd

gemeld

Ik woon zelf in de stad en ga ook vaak hardlopen. Ik heb vooral naar schoenen gezocht met een iets dikkere zool. Zodat het iets dempt. Ik heb super fijne hardloopschoenen gevonden bij Van Haren. Niet duur en ook leuk voor gewoon gebruik.

  • melden
Tristen

Tristen

gemeld

Goed schoeisel ook voor tijdens het werk onmisbaar wil je niet steeds met rugpijn thuis komen

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279