Biografie Ranomi Kromowidjojo

Biografie Ranomi Kromowidjojo

Van kleins af aan zijn we met het zwemmen opgegroeid. Als kleine peuters/kleuters werden we vaak door opa en oma meegenomen naar het Helperzwembad in Groningen.


1992
Het was juli 1992, net voor haar derde verjaardag toen ze op vakantie haar eerste badpak kreeg. Daar stond ze bij de zwembadrand. Plons! Toen was het blub blub blub en moest mam haar van de bodem duiken. De kleine opdonder dacht dat ze nu ze een badpak had ook meteen kon zwemmen. Mama en oma schrokken zich rot. Echter toen Ranomi weer boven kwam zei ze: 'Nog een keer!'. En zo is het hele verhaal een beetje begonnen.
2005
In 2005 heeft ze haar entree gemaakt op internationale wedstrijden. Ze maakte toen ook deel uit van de Nederlandse Jeugd kernploeg onder leiding van bondscoach Marcel Wouda en haar oud-trainster Jeanet Mulder.
2006
In 2006 maakte ze als vijftienjarige haar entree op de EK senioren in Boedapest. En met succes, ze zwom zichzelf in de finale 4x100 vrij die zilver won. Vanaf september 2006 maakte ze deel uit van de Kernploeg senioren onder leiding van Jacco Verhaeren.
2007
In maart 2007 mocht ze deelnemen aan haar eerste WK in Melbourne (Australie). Ze zwemt hier de 4x100 vrij estafette en plaatst zich in de finale waar de dames uiteindelijk brons winnen! Op de de 100 vrij persoonlijk wordt Ranomi uiteindelijk 13e van de wereld.
2008
Op de Olympische Spelen van Beijing laat Ranomi op het hoogste podium zien wat haar ambities naar de toekomst zijn. Samen met Femke Heemskerk, Marleen Veldhuis en Inge Dekker zwemt ze in de 4x100 vrij estafette naar haar eerste Olympische gouden medaille. Maar Ranomi wil meer, niet alleen met het estafette team goud winnen, maar zich ook individueel verder ontwikkelen richting de volgende Olympische Spelen van Londen in 2012.
2010
In 2010 wilde Ranomi ook individueel succes. In maart zwom ze 53.40 op de 100 vrij en stond daarmee met stip het gehele jaar eerste op de wereldranglijst. Ranomi had haar zinnen gezet op medailles bij de EK lange baan in Budapest. Maar tijdens een trainingskamp in Tenerife, twee weken voor de EK, belandde Ranomi met een hersenvliesontsteking in het ziekenhuis. Hierdoor kon Ranomi 7 weken niet zwemmen. In september hervatte ze de trainingen, al snel benaderde Ranomi haar ouder niveau: Tijdens de EK korte baan in Eindhoven won Ranomi vier gouden medailles, op de 50 vrij, 100 vrij, de 4x50 vrij en de 4x50 wissel.
2012
2012 zou Ranomi's jaar worden. Al jaren heeft ze bewuste keuzes gemaakt om Olympisch succes te halen. Tijdens de Swim Cup in april zwom ze 52.75 op de 100 meter vrij, een textiel wereldrecord. Hiermee vestigt Ranomi zich, net als op de 50 meter vrij, bovenaan de wereldranglijst. In de zomer van 2012 maakt Ranomi haar dromen waar. Individueel Olympisch Goud op de 50 vrij! En ook Goud op de 100 vrij! Zilver op de 4x100 vrij! Na de Olympische Spelen in London heeft Ranomi een korte periode van rust ingelast.
2013
Tijdens het WK lange baan in Barcelona werd Ranomi in een super spannende race Wereldkampioen op de 50 meter vrij, net voor de Australische Cate Campbell. Daarnaast won ze brons op de 100 vrij en 50 vlinder. Tevens vestigde Ranomi een wereldrecord korte baan op de 50 meter vrij met een tijd van 23:24.
2014
Het EK lange baan heeft Ranomi in de zomer van 2014 aan zich voorbij laten gaan, om zich volledig te focussen op het Wereldkampioenschap korte baan in Doha aan het einde van het jaar. In Doha werd Ranomi Wereldkampioen 50 vrij en behaalde ze brons op de 100 vrij, net achter Femke Heemskerk en Sarah Sjoestrom.
2015
Het gehele jaar 2015 geldt als voorbereidingsjaar op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro met als hoogtepunt het Wereldkampioenschap zwemmen in Kazan (Rusland). Met een mooie zilveren medaille op de 4 x 100m vrij begint het toernooi goed, als openingszwemster zwemt Ranomi 53.30. Later in de week wordt ze in een sterk deelnemersveld vierde op de 100m vrij in 53.17, haar beste seizoenstijd. Op de slotdag behaalt Ranomi een prachtige zilveren medaille op de 50m vrij in 24.22, een tiende achter de Australische Bronte Campbell. Ranomi ligt op schema in haar #RoadtoRio. Aan het einde van het jaar evenaart Ranomi haar eigen Wereld Record 50m vrij kb in 23:24 tijdens het Duel in the Pool in Indianapolis (USA).

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven