Moeilijke slaper? Deze 4 Oosterse slaaptips helpen echt

Welzijn
23/04/2021
Kom je ‘s avonds maar moeilijk in slaap? Of lig je soms uren wakker omdat je aan het piekeren bent? Stop! Laat je nachtrust niet verstoren door je gedachten. Deze 4 Oosterse tips helpen je makkelijker in slaap te vallen én de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Probeer het uit en ervaar het effect van een zalige nachtrust.

1. Ga op een vast tijdstip naar bed

Ga elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed. Dat vraagt (zeker in het begin) discipline, maar na een tijdje kost het je geen moeite meer. Het grote voordeel? Je lichaam raakt in een routine en je zult sneller in slaap vallen. ‘s Nachts slaap je vaster en overdag presteer je beter. Let op: bij de overgang van zomer- naar wintertijd (of omgekeerd) moet je je schema wel even aanpassen. Dat is niet altijd makkelijk, maar probeer zo snel mogelijk weer in de nieuwe routine te komen.

Plus: laat je voor het slapengaan inspireren door het Oosterse maanritueel: je parkeert al je gedachten door ze op te schrijven in een notitieboekje. Dat schriftje leg je naast je bed. Het is een manier om de maalstroom aan gedachten een halt toe te roepen. En dat zal je nachtrust alleen maar bevorderen.

2. Ontdek welke thee je slaap bevordert

Om tot rust te komen voor je gaat slapen, kun je het best een lekker kopje thee drinken. Er bestaan Chinese kruidenmixen die de nachtrust bevorderen en stress verminderen. Groene thee is een kampioen in deze categorie, maar ook thee van de lotus of de gojibes brengen rust.

Heb je al eens gehoord van ashwagandha of Indische ginseng? De bladeren en de gedroogde wortel van deze Aziatische plant worden gebruikt om thee te zetten. Ashwagandha helpt stress te verminderen en heeft een rustgevende werking op het zenuwstelsel. Eén kopje voor je naar bed gaat en je slaapt als een roos.

3. Orden je slaapkamer voor meer innerlijke rust

Je nachtrust verbeteren door de meubels in je slaapkamer te verschuiven? Volgens Feng Shui is het mogelijk. Deze eeuwenoude Chinese leer helpt je om meer balans in je huis te brengen. Dat zou een positief effect hebben op je welzijn én zou je nachtrust verbeteren:

  • Begin met het bed te draaien zodat je de deur kan zien.
  • Kies voor identieke nachtkastjes langs elke kant van het bed, dat verhoogt het samenhorigheidsgevoel en de harmonie binnen je relatie.
  • Zet er dezelfde lampen op neer en hang geen kastjes of planken boven je hoofd. Die houden de energie tegen en belemmeren zo je nachtrust.
  • Laatste tip: verf de muren in een rustgevende kleur zoals lichtblauw, wit, lavendel of geel. Dat zijn kleuren die je helpen ontspannen.

4. Concentreer je op je ademhaling

Je ligt al uren te woelen en te piekeren. Slapen? Dat zit er vannacht echt niet meer in. Een gouden raad: probeer eens een meditatie- of yoga-oefening. Meditatie helpt je je hoofd leeg te maken door je te concentreren op je ademhaling. Denk even aan niets anders dan je ademhaling. Voel hoe je in- en uitademt. Wedden dat je na enkele minuten vertrokken bent naar dromenland? Een andere manier om te ontspannen is yoga. We geven je alvast
3 yogahoudingen mee voor een goede nachtrust.

Extra tip: zorg voor schone lakens

Een frisse geur doet wonderen voor je slaap. Stop de vuile was in de machine met een hoeveelheid Ariel 3in1 PODS. Na de wasbeurt gaan de lakens de kast in en zijn ze weer klaar voor gebruik. En jij gaat vanavond héérlijk slapen, wees daar maar zeker van!

Wat zijn jouw tips voor een betere nachtrust?