Zomergewassen - Een jaar lang zomer op je bord

Welzijn
2/10/2018
Zomertijd, hét moment om te genieten van exotische vruchten, lekkere groente uit je eigen tuin en heerlijk geurende verse kruiden. Daar zou je het hele jaar door wel van willen genieten.

Dat kan makkelijk door ze op de juiste manier te bewaren. Onze grootouders wisten het voor elkaar te krijgen, waardoor ze zelfs in oorlogstijden af en toe een portie groente te eten kregen.

Een overzicht van de populairste bewaartechnieken:

1. Invriezen

Invriezen is ongetwijfeld één van de populairste manieren om voedsel lange tijd te bewaren. Jammer genoeg zijn niet alle fruitsoorten in even goede staat na het invriesproces. Hoe meer vocht de fruitsoort bevat en hoe rijper het vruchtvlees is, des te slapper zijn de vruchten na ontdooien. Kies eerder stevige exemplaren. Groente kun je best even blancheren voor je ze invriest, zodat ze hun frisse kleur bewaren. Was de groente, snijd in kleine stukjes en laat 4-5 minuten koken. Spoel meteen onder koud stromend water. Laat uitlekken en gebruik plastic tasjes of doosjes van het gewenste formaat om ze daarin in te vriezen. Ook hier geldt de regel dat groente met hoog vochtgehalte, zoals tomaat en komkommer, minder geschikt zijn voor invriezen.

2. Inmaken

Inmaken doe je op twee wijzen - in alcohol of azijn - maar er komt maar weinig groente voor in aanmerking. We kennen allemaal augurkjes in azijn, maar ook zuurkool (ingemaakte witte kool) is een populaire inmaakgroente en de typische komkommer in azijn, die bijna elk huishouden op zijn eigen manier maakt. Bij het inmaken worden verschillende lagen van de fijngesneden groenten op elkaar gedrukt en met azijn overgoten (zuurkool) of laat men het fijngesneden product gedurende enkele uren in azijn weken, al dan niet met toevoeging van kruiden.

3. Wecken of steriliseren

Een andere vorm van inmaken, is wecken of steriliseren. Ook bij het wecken wordt de groente in stukken gesneden en even geblancheerd. Vervolgens wordt de groente in de typische weckpotten overgebracht en gevuld tot op een tweetal centimeter van de rand, met een deel van het kookvocht. De potten worden hermetisch afgesloten met een goed aansluitende elastiek en een ijzeren beugel en in een grote ketel met water gezet die aan de kook wordt gebracht. De weckpotten moeten tot een half uur langer dan de originele kooktijd van hun inhoud koken. Daarna mogen ze uit het water en moeten ze op een koele en donkere plaats worden gezet, zoals de kelder of de garage. Geweckte groente kan men tot lange tijd na het wecken eten als de potten op de juiste manier bewaard worden.

4. Drogen

Drogen is een uitstekende bewaarmethode voor fruitsoorten als appelen en pruimen maar ook bijzonder geschikt voor allerhande tuinkruiden. De smaak van sterk geurende kruiden als tijm, rozemarijn en oregano wordt zelfs sterker door het drogen. Hoe doe je dat? Heel eenvoudig! Door de kruiden samen te binden en ze op een goed verluchte warme plaats, zoals de zolder, of dichtbij een verwarmingsketel op te hangen. Je kunt ze ook uitspreiden en laten drogen op wat bruin pakpapier of keukenpapier (vooral geen kranten, want de inkt is schadelijk voor de gezondheid en dringt door in de smaak).