Omdat gluten gevormd wordt met water en sommige eiwitten die aanwezig zijn in granen, zijn natuurlijke voedingsmiddelen, niet getransformeerde producten dus, de belangrijkste glutenvrije etenswaren:
Maar als deze voedingsmiddelen verwerkt zijn in industriële bereidingen, gepaneerde gerechten of gerechten met een broodkorst moet je extra opletten.
Tarwe, haver, rogge en gerst kun je vervangen door granen en zaden die geen gluten bevatten:
Verse, gedroogde en onbewerkt ingevroren groenten bevatten geen gluten. Aardappelen, zoete aardappelen en yamswortel zijn ook glutenvrij. Maar wees voorzichtig met chips en speciaal bereide aardappelen, zoals aardappelballetjes of aardappelkroket, die wel gluten kunnen bevatten. Ideaal is dat je zelf je maaltijden bereidt en dat je alleen maar afgaat op producten met de specifieke vermelding dat ze ‘glutenvrij’ zijn.
Klassieke koekjes en biscuits bevatten meestal gluten. Om je eigen snoeplust en die van je gezin te bevredigen, kun je een van deze bekende glutenvrije toetjes serveren:
Gelukkig bestaan er veel klassieke recepten die je ook zonder gluten kunt bereiden, zoals dat van glutenvrije koekjes. Heerlijk bij de koffie of als vieruurtje met thee! Zoek je favoriete glutenvrije recept op internet, je vindt er een heleboel varianten en alternatieven.
Bier en sneeuwwitjes (limonade met bier) passen niet in een glutenvrij dieet, maar de volgende dranken zijn glutenvrij:
Om je dranken, glutenvrije pannenkoeken of elke andere bereiding te zoeten, kun je de volgende zoetmiddelen gerust gebruiken:
En jij, welke glutenvrije voedingsmiddelen eet jij het liefst?