Gezonde oliën voor het hele lichaam

Welzijn
5/10/2018
Iedereen gebruikt gezonde olie, of je nu een ei bakt of olie voor de huid gebruikt. Welke olie gebruik jij?

Het feit dat bepaalde oliën helend en beschermend kunnen werken is al eeuwenlang bekend. In de afgelopen jaren zijn we deze waardevolle producten alleen maar meer gaan waarderen. Er bestaat gezonde olie voor elk deel van je lichaam: olie voor de huid, voor je haar, een gezonde olie voor je gezicht... de meest bekende oliën zijn olijfolie, argan, jojoba, amandel en kokos. De meeste badkamers staan tegenwoordig vol flesjes en potjes natuurlijke oliën die worden gebruikt voor gezicht, hoofd en lichaam.

Jarenlang werd mineralenolie toegevoegd aan oliën. Mineralenolie is een goedkoop ingrediënt dat wordt bekritiseerd omdat het je poriën vast slibt en je huid levenloos maakt. De oliën die tegenwoordig de voorkeur krijgen zijn argan-, jojoba-, amandel- en olijfolie.

De Marokkaanse arganboom geeft fruit waarvan de pitten worden geroosterd en gemalen. Hieruit ontstaat een exclusieve en dure olie. Arganolie wordt onder anderen gebruikt tegen brosse nagels, droog haar en een droge huid. Dezelfde eigenschappen als van jojobaolie, rijk aan proteïne en volgens sommigen gaat je haar er sneller van groeien.

Waardevolle noten

Ook de gezonde olie die van amandelen wordt gemaakt, zijn erg populair. De olie is zacht en kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden als make-up remover. Veel vrouwen wrijven 's nachts amandelolie op hun wimpers om deze sneller te laten groeien en om ze gezond te houden. Ook voor massages is amandelolie een goed idee: de olie absorbeert minder snel, waardoor je langer kun masseren zonder dat er frictie ontstaat. Ook kokosolie is al jaren een bekende favoriet: het kan gebruikt worden als haarconditioner of tegen droge plekken en eelt op je voeten. Voor een zachte, gladde huid is het een aanrader om wat druppels in het badwater te doen.

Beauty in de keukenkast

Ook als je wat krapper in de financiën zit, kun je goed voor jezelf en je lichaam zorgen. Loop gewoon naar de keuken en pak de olijfolie! Vooral in de Mediterrane landen is olijfolie een grote hit. Ruwe plekken op de huid (bijvoorbeeld je ellenbogen), een droge hoofdhuid maar ook om je huid in zijn algemeen te beschermen: olijfolie is de oplossing!

Waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een lekkere olie, is het feit dat net als bij shampoo en haren je huid droog of vet is. Dus een drogere olie absorbeert sneller dan een vette olie. De regel is: een droge olie voor een vette huid en een vette olie voor een droge huid.

Welke olie gebruik jij? Deel je tips met anderen!