Gezonde, lichte alternatieven

Welzijn
2/10/2018
Gezond koken is helemaal niet zo moeilijk. Vaak volstaat het om slechts enkele gewoonten overboord te gooien en vet- en suikerarme ingrediënten ervoor in de plaats te gebruiken. We serveren enkele tips.

Light room
Vervang de volle room op je winkellijstje door een licht alternatief met slechts 5 of 7% vet. Je kunt zo nog altijd een smeuïg sausje maken, maar het aantal calorieën ligt een stuk lager.

Grillen
Een gegrild stuk tonijnsteak of filet is heerlijk licht. Een stevige klont boter is niet nodig, het volstaat om je stuk vis of vlees minimaal in te vetten met een beetje olie. Lekker én gezond!

Soep
Een kom soep is snel klaar en is een gezond en evenwichtig tussendoortje. Heb je geen tijd om regelmatig soep te maken? Maak dan af en toe een grote portie en vries soep in.

Yoghurt
Een lekkere vinaigrette hoeft geen caloriebom te zijn. Breng voor een licht alternatief wat (Griekse) yoghurt op smaak met peper, zout, verse knoflook en tuinkruiden. Voeg eventueel wat fijngehakte ui of komkommer toe.

Ovenfrieten
Snijd enkele aardappelen in frietvorm, spoel ze af en droog ze vervolgens goed in een schone theedoek. Spreid de frietjes uit op een bakplaat en sprenkel er wat olijfolie over. Bak ze goudbruin in een voorverwarmde oven van 200°C. Lekker en licht!

Volkoren producten
Af en toe wat wit brood of pasta kan geen kwaad, maar wissel voldoende af met volkoren producten. Ze zijn goed voor de darmflora en geven sneller een verzadigd gevoel.

Eet 6 keer per dag
Maak tijd voor een evenwichtig ontbijt, een lichte lunch en een gezond diner boordevol groenten. Neem zowel in de ochtend, als middag als avond een gezond tussendoortje om de honger te stillen. Yoghurt, fruit, soep of een granenreep zijn caloriearme lekkernijen.