vitamine-c

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C is belangrijk voor je gezondheid. Met deze tips kom je eenvoudig aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid en bouw je net dat beetje extra weerstand op voor de winter.


Gezond blijven deze winter is eenvoudig met een goede vitamine C boost. Sla dus je vitamine c fruit en groenten zo snel mogelijk in om jezelf en je gezin van hun dagelijkse dosis te voorzien. In dit artikel vertellen we je waar vitamine c in zit

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een voedingsstof die onze aandacht het hele jaar door verdiend, vooral in de wintermaanden. In zijn natuurlijke vorm is vitamine C belangrijk voor de gezondheid. Het opnemen van vitamine C voor de mens kan je vergelijken met zonlicht dat nodig is voor een plant. Alhoewel vitamine C tabletten de makkelijkste manier lijken om je dagelijkse dosis binnen te krijgen, gaat een grote hoeveelheid verloren via de urine. Hierdoor zal het vitamine C niveau regelmatig weer bijgevuld moet worden. Verse, lokale producten – die op regelmatige tijdstippen gedurende de dag worden gegeten – zijn de beste manier om jezelf ervan te verzekeren dat je aan je vitamine C dosis komt. Vitamine C voeding verschilt van het semisynthetische ascorbinezuur wat voorkomt in de supplementenvorm. Daarbij zijn er minder factoren aanwezig in de vitamine c supplementen dan vitamine c fruit of groente met vitamine c bevatten.

De voordelen van vitamine C

Je weet waarschijnlijk al dat vitamine C de immuniteit versterkt en scheurbuik voorkomt. Maar waar is vitamine C nog meer goed voor? En waar zit vitamine c in ? Hieronder volgt een korte samenvatting:

 • Het is onze primaire voedingsstof om in leven te blijven. Het helpt om cel beschadiging te voorkomen waardoor de levensduur van onze cellen langer wordt.
 • Het beschermt onze immuniteit en zorgt ervoor dat infecties en ziekten wegblijven.
 • Het helpt bij het opnemen van ijzer.
 • Het helpt bij het omzetten van voedsel in energie.
 • Het ondersteunt het lichaam in tijden van stress en vermoeidheid.
 • Het helpt bij de aanmaak van stofjes in de hersenen die de hersenfunctie en stemming reguleren.
 • Het helpt bij de groei en herstel van weefsel en is tevens de belangrijkste leverancier van collageen, dat helpt bij genezing van wonden.
 • Het helpt het voorkomen en genezen van ontstoken tandvlees.
 • Het is een krachtige bloedzuiveraar
 • Het is een antioxidant dat helpt bij genezing en bescherming, zoals bijvoorbeeld het herstellen van de lenzen in de ogen, cholesterol uit het bloed halen en het DNA beschermen.
Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Waar zit vitamine C in?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (DAH) voor vitamine C is 100 mg. Dit is de minimale hoeveelheid die nodig is om gebreken te voorkomen en wordt automatisch bereikt door een gezond dieet. De aanbevolen 2-3 stuks vitamine c fruit en 3-5 groente met vitamine c per dag zorgen voor voldoende inname van vitamine C. Het volgende groente en fruit bevat vitamine C:

 • Guave is een onderschatte bron van vitamine C. Een guave bevat twee keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (DAH) vitamine C.
 • Kiwi is rijk aan vitamine C, helpt overtollig opgebouwde natrium uit het lichaam te verwijderen en bevordert door enzymen een goede spijsvertering. Een kiwi bevat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (DAH) vitamine C.
 • Papaja bevat een natuurlijke spijsverteringsenzym genaamd papaïne. Deze helpt bij het afbreken van voedsel, met name van proteïnen. Het is rijk aan vitamine C en helpt bij het verbetering van de huid.
 • Citrus fruit zoals sinaasappels, limoenen, grapefruit, mandarijnen en clementines bevatten veel vitamine C. Wanneer je zelfs de schil en pit van het fruit eet, krijg je de meeste vitamine C binnen (bijvoorbeeld in een smoothie).
 • Kool werd vroeger door zeelieden gegeten om scheurbuik te voorkomen. Kool, zoals zuurkool in het bijzonder, bevat een hoge dosis vitamine C.
 • Paprika is in al zijn variaties rijk aan vitamine C, maar de rode en gele paprika in het bijzonder zijn als je ze rauw eet extra gezond. Houdt in gedachte dat als een groene paprika wat ouder is of gebakken wordt, de paprika 30% aan vitamine C verliest. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (DAH) vitamine C wordt met ¾ kop rauwe paprika bereikt.
 • Chili peper is rijker aan vitamine C dan een citroen (2 chili pepers staan gelijk aan 1 sinaasappel). Gedroogde chili peper bevat daarentegen bijna geen vitamine C.
 • Broccoli bevat weinig calorieën, maar is rijk aan vezels en andere heilzame voedingsstoffen. Houdt er wel rekening mee, als broccoli gekookt wordt dat de helft van de vitamine C verloren gaat.
 • Bessen zitten boordevol voedingsstoffen en bomvol met vitamine C. Grofweg bevat 1 kopje moerbeien, cranberries, kruisbessen, frambozen of aardbeien de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (DAH) vitamine C.
 • Spruitjes. Acht spruitjes zijn al genoeg om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (DAH) vitamine C te komen.
 • Bloemkool. Een klein roosje bloemkool is al genoeg om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (DAH) vitamine C te komen.

Botanische bronnen van vitamine C:

Er zijn naast deze vitamine c fruit en groente met vitamine c enkele geconcentreerde plantaardige bronnen die vitamine C bevatten en benoemingswaardig zijn. Camucamu bessen, acerola kers, amla en rozenbottels zijn te verkrijgen in poeder- of tabletvorm en zitten bomvol vitamine C. Deze zijn een goede oplossing om je vitamine C niveau aan te vullen wanneer je geen fruit en groenten binnen handbereik hebt. Mocht ja na het lezen van dit artikel alsnog moeite hebben om de dagelijks aanbevolen hoeveel vitamine c binnen te krijgen? Dan kan je er voor kiezen een voedingssupplement toe te voegen aan je dagelijkse voeding.

Wat is jouw favoriete groente of fruit? Vertel het ons hieronder!

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279