Pot vol lekkers

Pot vol lekkers

Alles komt terug: vergeten groenten, oude kooktechnieken en natuurlijk ook de weckpot. Deze traditionele manier van conserveren is lekker, mooi en écht niet moeilijk.


Drogen
Je kan zelf fruit en groenten drogen door ze naast elkaar op een rooster te leggen en ze vervolgens in de oven te zetten. Kies voor een lage temperatuur en zet de deur op een kiertje om het vocht te laten ontsnappen.
Ontdek hier hoe je tomaten droogt

Konfijten
Gekonfijt fruit wordt lange tijd ondergedompeld in suiker. Net zoals zout heeft suiker de eigenschap om vocht te onttrekken en zo bewaring mogelijk te maken. Je kan bijvoorbeeld mango’s, abrikozen of kiwi’s konfijten.
TIP: je kan de fijngesneden schil toevoegen aan Marokkaanse tajines of salade.

Pekelen
Als je veel zout of zout water toevoegt, onttrek je vocht aan een ingrediënt. Op die manier ga je bederf tegen. Zo kan je bijvoorbeeld kappertjes, ansjovis, haring, citroenen, ham en spek langer bewaren. De smaak van de ingrediënten wordt geconcentreerder, vergeet dus zeker niet om het zout nadien weg te spoelen.
Ontdek hier hoe citroen pekelen op Marokkaanse wijze

Bewaren in olie
Olie legt automatisch een luchtdichte filter over de ingrediënten. Zo kan je allerlei ingrediënten veilig bewaren. Vooral in de mediterrane landen is dit een populaire methode, denk maar aan olijven, gedroogde tomaten, artisjokken en ansjovis.
Ontdek hier hoe je kruidenolie maakt

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Steriliseren
Bij sterilisatie worden de ingrediënten in een weckpot met rubberen afsluiting vacuüm afgesloten en verhit tot boven 100°C. Concreet betekent dit dat je de ingrediënten in de pot doet, de pot goed afsluit en daarna minstens 1 uur kookt in een grote pan water. Je kan dit doen met groenten (giet dan zeker water, zout en wat azijn in de pot), maar ook met soepen en sauzen.

Inleggen in azijn
Een techniek die vooral wordt toegepast op groenten zoals tomaten, paprika’s, pikante pepers, rode kool, zilveruitjes en augurken. Je kan ook vis inleggen, bijvoorbeeld rolmops.
Hoe ga je aan de slag?
Zorg ervoor dat je ingrediënten zo weinig mogelijk vocht bevatten, anders kan alles bederven. Kook alle ingrediënten even voor, of laat ze eerst drogen op lage temperatuur in de oven. Breng azijn met wat suiker aan de kook en giet dit over de ingrediënten tot alles helemaal onder staat. Sluit meteen af met een schroefdeksel en laat ze afkoelen.

Inleggen in alcohol
Je kan bijna alle vruchten inleggen in alcohol, maar vooral verse kersen, frambozen, aardbeien en rozijnen zijn erg lekker als ze op deze manier worden bewaard. Je moet het fruit wel goed schoonmaken.
Hoe ga je aan de slag?
Verwijder op voorhand eventuele steeltjes en kroontjes (bv. van aardbeien). Meng 500 gram fruit met 500 gram suiker. Schep dit in een schone pot. Voeg net zoveel alcohol (bv. rum, wodka, brandewijn of cognac) toe tot alles onderstaat. Sluit meteen af en zet op een donkere plaats. Na een paar weken zijn de vruchten klaar voor gebruik.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279