Wanneer de ‘baby blues’ na de bevalling niet vanzelf verdwijnt

Wanneer de ‘baby blues’ na de bevalling niet vanzelf verdwijnt

Je wat down voelen zo rond de derde dag na je bevalling is heel normaal, maar als deze gevoelens niet weggaan, of erger worden, dan is het hoog tijd om hulp te vragen.


Je bent net bevallen van een prachtige, gezonde baby en het leven is mooi – toch? Maar waarom voel je je dan zo somber? Emotioneel, huilerig en geïrriteerd zijn, is heel normaal na een bevalling en die gevoelens gaan normaal gezien na enkele dagen vanzelf weer weg. Hierna kan je volop genieten van je nieuwe baby (en alle andere emoties die voortkomen uit deze nieuwe fase in je leven).

Maar als gevoelens van hulpeloosheid, angst en verdriet je blijven overmannen wacht dan niet te lang met hulp inroepen en naar je huisarts te gaan, het kan namelijk zijn dat je een postnatale depressie (PND) hebt. Terwijl het merendeel van de vrouwen last heeft van de ‘baby blues’, gaat maar liefst 30% gebukt onder PND en experts denken zelfs dat maar liefst 50% hiervan niet herkend wordt.

Wat is PND?
Een postnatale depressie is het begin van een serieuze depressie die veel langer duurt dan de ‘baby blues’. Terwijl de tijd verstrijkt, kan een moeder met PND nog depressiever worden en zich erg geïsoleerd voelen. PND patiënten hebben meestal last van een diepe droefheid, angsten, onzekerheden, gevoelloosheid of zelfs irrationele woede.

Veel mensen begrijpen niet dat PND een echte ziekte is, die wordt veroorzaakt door hormonale of chemische disbalansen, die behandeling en ondersteuning nodig hebben. PND treft vaak type A persoonlijkheden: moeders die hun conditie verbergen en zich schamen als ze het allemaal niet aankunnen. Daarom zijn het vaak de gezinsleden en vrienden die signaleren dat er professionele hulp moet komen voor de nieuwe mama.

Postnatale depressie heeft veel verschillende gezichten en hoe meer mensen erover leren, hoe beter ze er mee om kunnen gaan. Moeders moeten weten dat dit niet iets is om te verbergen of je schuldig over te voelen. Het allerbelangrijkste is dat je de juiste hulp krijgt. Je hebt iemand nodig die in jou gelooft, de juiste diagnose stelt en het kan zijn dat je zelfs medicijnen nodig hebt om de depressie de baas te worden.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Vrouwen met verhoogd risico:

 • Een verleden van depressie of postnatale depressie
 • Slechte ondersteuning thuis
 • Gebrek aan begripvolle en vertrouwelijke relatie
 • Werkeloosheid van de kostwinnaar
 • Ongunstige gebeurtenissen in het leven
 • Slechte relatie met eigen moeder

Symptomen van PND omvatten o.a.:

 • Je slecht voelen en niet meer kunnen genieten
 • Angst en stress
 • Verstoorde slaap- en eetpatronen
 • Slechte concentratie
 • Laag zelfbeeld
 • Laag energieniveau
 • Weinig tot geen libido

Genezen van PND heeft tijd en geduld nodig en kan een langdurig proces zijn. Maar je wordt beter. Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat dit echt niet jouw schuld is en dat er geen enkele reden is om je schuldig te voelen over wat je overkomt. Stel je hoge verwachtingen over moederschap bij en realiseer je dat jij nog altijd de allerbeste moeder voor je kindje bent, dat onvoorwaardelijk van jou houdt.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Willeke14

Willeke14

gemeld

ik heb na de jongste een PND gekregen (hij is nu 17 jaar) en is over gegaan in een Recidiverende depressie.

 • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven