Tijd voor een digitale detox?

Tijd voor een digitale detox?

Ben je zo “online” verbonden dat je losgekoppeld bent “in het echte leven”?


Hoewel we al die schermpjes als productieve tools beschouwen, ondermijnen ze eigenlijk de focus die zo belangrijk is als het gaat om echte productiviteit. 

Continu verbonden
Je kunt je niet meer voorstellen hoe het is om niet meer continu online te zijn, steeds meer mensen geven toe dat ze zich compleet verloren voelen zonder smartphone en zijn bang onbereikbaar te zijn of iets belangrijks te missen.

Geen wonder eigenlijk, nu het zo vanzelfsprekend is voor iedereen om zo verbonden mogelijk te zijn. Het doel is niet langer in contact te staan, maar de mogelijkheid dat je ooit zonder contact komt te zitten volledig van de baan te vegen. Waarom met een vriend praten (die recht voor je zit) als je met vijf mensen tegelijk kunt praten (die niet voor je zitten)? Het resultaat hiervan is dat mensen werkmails in bed beantwoorden, met vrienden staan te WhatsAppen terwijl ze op een feestje zijn en geen tijd meer hebben om hun relaties en leven te ontwikkelen. 

We zijn meer verbonden, maar niet beter. We missen de kwaliteit van het bewustzijn, gevoel of begrip dat voortkomt als we echt met één aspect in ons leven bezig zijn. We hebben geen stilte meer na een telefoongesprek, dat moment waarin we even stil kunnen staan bij wat er is besproken. We missen het echt persoonlijke contact als we continu oogcontact verbreken om ons schermpje te checken terwijl we met vrienden zijn. 

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

De belofte is eindeloze kennis, maar wat we krijgen is eindeloze informatie.

We overtuigen onszelf dat meerdere tabs open hebben in onze browser betekent dat we een productieve geest hebben, maar de waarheid is dat we eigenlijk veel minder effectief werken door dit zogeheten multi-tasken. Door voortdurend switchen tussen meerdere taken kunnen mentale blokkades ontstaan die je 40% van je productieve tijd kosten. 

Afzetten
De digitale detox wordt de nieuwe trend. Sommige hotels bieden nu al digitale detox pakketten aan, waar je je smartphone moet inleveren bij receptie en je in plaats daarvan een bordspelletje meekrijgt. iPhone gebruikers kunnen overigens een app downloaden die ‘Freedom’ heet en je internettoegang blokkeert. In een wereld waar alles voortdurend doorgaat moeten we onszelf – en onze kinderen – eraan helpen herinneren dat ondertussen ook het echte leven doorgaat. 

Digitaal Detoxplan
1. Log uit. Ga offline! Als het geen telefoontje waard is, dan is het je tijd niet waard. 
2. Zet je smartphone, met zijn overvloed aan afleidingen, uit. 
3. Geen berichtjes meer. Hoe vaak zie je een tafel vol mensen die allemaal met hun schermpjes bezig zijn; kletsend met mensen die ver weg zijn, maar de mensen voor hun neus negerend? 
4. Zet een tijdslimiet. En houd jezelf hieraan. Of het nu een uur, een diner, een weekend of een vakantie is. 
5. TV is toegestaan. Dit is een detox van de constante online verbondenheid, een gezellig tv momentje mag dus best. 

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

"

Iedereen die een sample heeft gekregen is net zoals ik erg enthousiast! 'Makkelijke manier van stoffen', 'je komt overal makkelijk bij' en 'het stof blijft goed in de Swiffer zitten', zijn een aantal reacties die ik kreeg. Erg leuk!

"

Door Ambassadeur
Margriet35

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279