Geef eens wat vaker een complimentje!

Geef eens wat vaker een complimentje!

Iedereen vindt het fijn om een complimentje te krijgen. Maar hoe vaak geef jij zelf eigenlijk een compliment? Lekker in het Leven geeft je tips om pluimen uit te delen én te ontvangen.


Wat doet een compliment met een ander?

Wij (conservatieve) Nederlanders geven niet zo snel een complimentje. Maar in deze tijd van crisis kunnen complimenten juist net dat beetje positivisme brengen waar we allemaal zo naar snakken. Want wie wordt er niet blij van een complimentje? Bijvoorbeeld dat je er goed uitziet of dat je zo goed kunt koken. Wist je dat mensen die veel complimenten uitdelen over het algemeen aardiger gevonden worden?

Op het werk

In werksituaties voelen medewerkers zich gewaardeerd als hun baas of collega ze een compliment geeft of ze voor hun inzet bedankt. En vrouwen vinden waardering vaak belangrijker dan salaris. Een compliment kan een ander trouwens ook inzicht in zijn of haar kwaliteiten geven. Je kunt iemand dus ook de ogen openen voor een verborgen talent. Tip: bedank de schoonmaakster of de conciërge ook eens voor hun werk. Kleine moeite, groot plezier!

Hoe geef je een compliment?

Geef alleen een compliment als je het echt meent. Een compliment kun je trouwens ook met je lichaam communiceren: met een glimlach, een schouderklopje, een knipoog of opgestoken duim. Je kunt een compliment natuurlijk ook opschrijven, een paar tips:

 

Maak de tekst zo persoonlijk mogelijk en schrijf vanuit de ik-vorm

 

Doe het op een manier die bij jou past.

 

Overdrijf niet, dit maakt het juist minder oprecht

 

Wees concreet. Benoem wat je zo mooi, goed of prettig vindt: "Ik vind het geweldig dat je altijd voor mij klaarstaat" of " Wat fijn dat je elke zaterdagochtend de tafel dekt en sinaasappels uitperst, hier geniet ik echt van".

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Love junkies

Wat voor volwassenen werkt of niet werkt, geldt ook voor kids. Let er dus op dat je jouw kind niet voor alles een complimentje geeft of een steeds 'goed zo' zegt. Doe dit alleen als ze iets nieuws kunnen. Waarom moet je dit niet doen? Als je een kind de hele dag de hemel in prijst, kan het van jouw goedkeuring afhankelijk worden. Iets waar ze als volwassene nog steeds last van kunnen hebben. Ze worden onzekere 'love junkies'.

Complimenten en relaties

In relaties is waardering ook belangrijk. Spreek met je partner af om elkaar elke dag 1 welgemeend compliment te geven en doe dit een week lang. Wedden dat jullie er allebei blij van worden en dat jullie relatie hier een enorme boost van krijgt? En vertel je ouders ook eens in woorden hoe blij je met ze bent. Je denkt misschien "Dat weten ze toch wel?". Natuurlijk, maar hoe vaak horen ze deze woorden ook echt uit jouw mond komen? Realiseer je dat jouw ouders er op een dag niet meer zijn en dan kun je niet meer zeggen dat je van ze houdt.

Een compliment ontvangen

Vind jij het moeilijk om een compliment te ontvangen of ben je niet gewend om er een te krijgen? Krijg je zelfs een rood hoofd, word je er stil van of denk je dat er meer achter de opmerking zit? Als je de neiging hebt om met een ontkenning te reageren, "Nee joh, deze tas was een uitverkoopje", slik het in. Je hoeft alleen maar te glimlachen of "dankjewel" te zeggen. Geniet van elk compliment!

Op 1 maart is het nationale complimentendag. Heb jij nog een leuk en complimenteus idee voor deze dag? Laat jouw tip achter op onze Feel Good pagina!

 

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279