De verleiding van het uitstellen

De verleiding van het uitstellen

Uitstelgedrag is menselijk, maar soms is het hoog tijd om orde op zaken te stellen. Hoe weet je of een beetje uitstel goed of slecht is en hoe doorbreek je die vicieuze cirkel?


Voortdurend achter de feiten aanlopen is alles behalve prettig. Naast het feit dat het mensen irriteert, geeft uitstel alleen maar stress en verbetert het je reputatie, je relatie en je carrière absoluut niet. 

Waarom stellen we uit?
Misschien ben je moe of heb je gewoon even geen zin, maar vaak komt uitstel voort uit angst. Met andere woorden: mensen die last hebben van uitstelgedrag proberen negatieve en ongemakkelijke gevoelens te vermijden door dingen waar ze angstig, bang of onzeker van worden voor zich uit te schuiven. 

Hoe herken je het verschil?
Als je deadlines niet haalt en kansen misloopt of als je gehaast werkt en steken laat vallen, niet aan bepaalde eisen kunt voldoen en je je slecht, schuldig of boos voelt, dan ben je waarschijnlijk aan het uitstellen. 

Telkens mensen laten wachten op dingen die jij voor je rekening zou nemen kan behoorlijk irritant, onprofessioneel en zelfs egoïstisch zijn. In een relatie is het zelfs frustrerend.

Je kunt niet verwachten meer succes te hebben of voldoening te krijgen als je jezelf niet over bepaalde drempels heen kunt zetten. Als je volledig wordt opgeslokt door werk dat je eigenlijk al gisteren had moeten doen of je doelen van vorig jaar, dan ben je bezig het verleden bij te benen in plaats van naar de toekomst te kijken. Probeer dan de regie over je leven terug te krijgen.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Begin bij het begin. Maak tijd om over de situatie na te denken. Stel een actieplan op en verdeel deze in een serie kleinere stappen of taken. Maak een realistisch tijdspad voor elke stap. 

Kijk aan het eind van de dag kritisch naar wat je hebt gedaan: heb je de resultaten bereikt waar je op hoopte? Zo niet, blijf kritisch op jezelf tot de acties de gewenste resultaten voortbrengen.

Soms moet je – zeker als je van nature impulsief bent – een stapje terug doen om even van een afstandje naar dingen te kijken. In zo’n geval is uitstelgedrag juist goed en levert het wat bedenktijd op om de juiste, weloverwogen beslissing te maken, of om een alternatieve optie of idee te bedenken. Het gaat om de ideale balans vinden tussen impulsieve acties en helemaal geen actie ondernemen. 

4 time management tips
1. Houd een dagboek bij.
2. Maak een overzicht van dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken.
3. Geef belangrijke taken prioriteit. 
4. Leer ‘nee’ zeggen of delegeer minder belangrijke taken. 

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven