Zo maak je bijzondere momenten onvergetelijk

Welzijn
2/10/2018
Gebruik geuren om je die speciale momenten nóg beter en levendiger te blijven herinneren.

Heb je al eens van het Proust-Effect gehoord? Je hebt het vast en zeker al verschillende keren meegemaakt. Het Proust-Effect is vernoemd naar de beroemde Franse schrijver Marcel Proust. Hij schreef een roman over herinneringen aan zijn kindertijd die allemaal werden geactiveerd door één enkel iets: de geur van versgebakken koekjes.
En dit is iets dat we allemaal kennen. Soms bladeren we door fotoalbums en komen we een foto tegen van een speciaal moment - en vragen ons af wat het nu ook alweer was dat het zo bijzonder maakte. En dan lopen we over straat, in gedachten verzonken, bezig met alledaagse dingen en ineens worden we in gedachten teruggebracht naar het huis van oma. Simpelweg omdat we zelfgebakken appeltaart en verse koffie ruiken.

Volgens wetenschappelijk onderzoek is onze reukzin direct verbonden met ons emotionele geheugen. Dit betekent dat zodra we iets meemaken en een kenmerkende geur ruiken, het veel levendiger en gedetailleerder in ons brein wordt opgeslagen. We hebben niet alleen de visuele ervaring, niet alleen een vage herinnering aan de dingen die oma zei, maar herinneren ons plotseling weer elk detail: het tafelkleed op de eettafel, het tikken van de keukenklok, de bloemenvaas op tafel en hoe we ons voelden terwijl ze ons verhalen vertelde. Door geuren herinneren we ons niet alleen die bijzondere gebeurtenis, we onthouden alle kleine details én onze gevoelens erbij.

En telkens als we deze geur opnieuw ruiken, beleven we weer diezelfde magie. We herinneren het ons niet alleen, we lijken het bijna wel opnieuw te beleven. We ervaren het moment met haast dezelfde intensiteit. Dit is eigenlijk fantastisch nieuws. Omdat je met kenmerkende geuren de mooiste momenten in je leven onvergetelijk kunt maken.

Dus eigenlijk zouden we allemaal een kenmerkende geur in de buurt moeten hebben bij alle bijzondere momenten. Een bepaald parfum bijvoorbeeld. Misschien de geur van wasverzachter in je kleding, zoals Lenor. Het kan namelijk zijn dat je op een dag op automatische piloot over straat loopt en een onverwachte frisse vleug je terugbrengt naar één van je mooiste herinneringen.