Voor de eerste keer vliegen

Welzijn
23/04/2021
Als je peuters voor het eerst vliegen wil je de vliegreis niet alleen voor hen, maar ook voor jezelf ontspannen houden en gezellig maken.

Met deze eenvoudige tips kun je de kinderen op doeltreffende manier rustig houden wanneer ze voor de eerste keer vliegen. Kinderen hebben er zelf natuurlijk volstrekt niets aan, maar jij zou alvast onze superhandige tips tegen reisziekte kunnen doornemen en nagaan weten welke vloeistoffen je in de cabine mag meenemen. Het vliegtuig nemen is voor het ene kind een boeiend moment, terwijl het andere het als een traumatiserende ervaring beleeft. Veel ouders laten hun kinderen urenlang in hun stoel zitten, zodat ze onrustig en onhandelbaar worden. Hoe kun je kinderen op hun eerste vlucht ontspannen houden? Twee moeders vertellen over de middeltjes die ze toepassen om hun kinderen rustig en bezig te houden tijdens de vlucht.

vliegen

Eerste vlucht voor dreumesen: hoe hou je ze rustig?

Ambre Ouye-Cavala is schrijfster en moeder van twee kleuters. Ze heeft familie in Frankrijk en de Verenigde Staten en neemt haar kinderen sinds hun geboorte al mee op reis. "Toen ze nog baby waren, was het makkelijk om met ze te reizen" zegt ze. "Toen wisten ze nog niet wat vliegen betekende. Nu ze iets ouder zijn, is mijn grootste probleem ze voor langere tijd in hun stoelen stil te laten zitten: ik moet ze de hele tijd afleiden om hun aandacht te krijgen." Of ze nu al dan niet voor de eerste keer vliegen zitten kleine kinderen boordevol energie en moet je ze soms urenlang bezighouden.

Bij het opstijgen en bij de landing geeft ze de kinderen kleine cadeautjes die ze kunnen openmaken. "Daardoor blijven ze op zijn minst op hun stoel zitten." Haar kleuters houden van stickers en daarmee gaan ze dan hun stoelen en omgeving volplakken. "Daar zijn dan al minstens 5 tot 10 minuten mee bezig bij het opstijgen," zegt ze lachend. "Wanneer de landing nadert, zijn de kinderen een beetje teleurgesteld dat ze alle stickers er weer vanaf moeten halen, maar dat houdt ze dan alweer even bezig."

Houd snacks bij de hand

Om de druk in hun oren te verzachten, wat best pijn kan doen, geeft ze haar hummels kauwgom en appels. Het helpt vaak om hun aandacht af te leiden als ze iets te eten krijgen. Daarom pakt Ambre hun favoriete snack in voor in het vliegtuig. En als ze morsen, lost een goede wasbeurt het probleem op.

Eerste vliegreis: filmpje kijken

Mensen die voor het eerst vliegen worden soms nerveus van turbulentie, vooral kinderen. "Mijn dochter eist op die momenten veel aandacht", aldus Ambre. "Ik zeg haar dan dat er geen gevaar is en dat alles goed gaat. En dat ze net moet doen als haar broer die er geen last van heeft." Haar dochter wordt ook rustig bij het kijken van een film. "Ik laat de kinderen zo veel filmpjes kijken als ze willen. Daar kunnen ze zo van genieten! Het is een van de kleine pleziertjes wanneer je voor het eerst een vliegreis maakt. En het houdt ze ook urenlang stil op hun stoel."

Een slaaproutine opbouwen

Ambre zet de film uit wanneer het voor de kinderen bedtijd is. Een eerste vlucht leidt al snel tot een teveel van het goede. Ze probeert haar kinderen dan ook tot rust aan te sporen: "Je probeert nachtvluchten te nemen, waardoor je ze makkelijk te slapen kunt leggen. Je hoeft ze niet noodzakelijk hun pyjama aan te trekken, maar er gewoon voor te zorgen dat het voor hen aanvoelt alsof ze naar bed gaan, net als thuis. Je legt ze dus te slapen op het tijdstip dat ze dat gewend zijn."

Voorafgaand aan de eerste vlucht...

Robin Kelman, vicepresidente van een communicatiebureau en werkende moeder van vier kinderen heeft een dochter van 12 die bang is voor vliegen, vooral bij het opstijgen. Haar eerste vlucht heeft haar geterroriseerd en ze is nog steeds niet over die angst heen. Robin bereidt haar dus voor de reis al op de vlucht voor door uit te leggen hoe een vliegreis verloopt: "Ik leg haar uit dat er meer auto-ongevallen gebeuren dan vliegrampen. En dat je veel te veel gezellige dingen in het leven moet missen als je te veel je hoofd gaat breken over alles wat er mis zou kunnen gaan."

Tijdens het opstijgen en bij turbulentie helpt Robin haar kind om zich met ademhalingstechnieken te ontspannen. "We passen dezelfde technieken ook thuis toe waneer ze angstig wordt, om kalm te blijven."

En wat zijn jouw tips voor een eerste keer vliegen?