Samen maken we Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug schoon

Stichting Nederland Schoon, stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en P&G slaan de handen ineen om afval te verminderen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het park is een van de drukstbezochte nationale parken in Nederland en sinds het uitbreken van de Covid-19-pandemie is het aantal bezoekers alleen maar toegenomen. Met het aantal bezoekers neemt helaas ook de hoeveelheid zwerfafval in het park toe. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug wil dit probleem aanpakken en heeft daarnaast de ambitie om in 2026 volledig plasticvrij te zijn. P&G draagt hieraan bij.

In oktober 2021 - tijdens de Beleefweek in de herfstvakantie - organiseren P&G, stichting Nederland Schoon en stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug daarom een opschoonactie waarmee tot wel 200 kilometer aan wandelpaden volledig zwerfafvalvrij gemaakt wordt. Tijdens deze week zullen clean teams samen met vrijwilligers afval opruimen dat op en rondom de paden ligt. Kom jij de clean teams een handje helpen? Klik hier om je aan te melden voor de opschoonactie.

Structurele oplossingen

Maar we gaan meer doen. Door gebruik te maken van de Literati app brengen we het gevonden afval in kaart. Via deze app wordt de locatie van het opgeruimde afval vastgelegd en wordt opgeslagen om welk soort afval het gaat. Hierdoor kunnen we samen tot structurele oplossingen komen, die het Nationaal Park schoonhouden. De afvalbakken en grijpers blijven bovendien eigendom van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en kunnen dus blijvend ingezet worden om het park schoon te houden.

Verantwoorde consumptie

Bij P&G (bekend van merken als Ariel®™, Dreft®™, Gillette®™ en Oral-B ®™) is duurzaamheid heel belangrijk. Het bedrijf moedigt verantwoorde consumptie aan en focust daarbij op drie pijlers: afval, energie en water. Op het gebied van afval streeft P&G ernaar om 100% van haar verpakkingen recyclebaar of herbruikbaar te maken tegen 2030 en het gebruik van nieuw plastic in haar productverpakkingen met 50% te verminderen. Zo worden sinds kort de verpakkingen van Gillette scheersystemen gemaakt van karton in plaats van plastic.

Help mee

Om ook lokaal een verschil te kunnen maken zal P&G een bedrag doneren aan stichting Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug om in oktober tot 200 kilometer aan wandelpaden van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug afvalvrij te maken.

De opschoonactie op de Utrechtse Heuvelrug wordt georganiseerd door stichting Nederland Schoon in samenwerking met stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Maar we kunnen dit niet alleen! We zoeken zoveel mogelijk vrijwilligers die in de herfstvakantie (16 t/m 24 okt) een dagdeel of meerdere dagen willen helpen met opruimen. Samen met de clean teams van stichting Nederland Schoon kan je jouw steentje bijdragen. Klik hier om je aan te melden als vrijwilliger voor de opschoonactie en ontvang ter plekke opschoonmaterialen.
Wil jij op een andere manier bijdragen aan het schoonmaken van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug? Houd dan van half september tot eind oktober de promoties van de deelnemende winkeliers in de gaten. Door een van de actieproducten te kopen, draag jij bij aan de opschoonactie.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Wil jij meer weten over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug? Hier vind je alle informatie over het park.