Feit of fictie? Alles over verkoudheid en griep

Welzijn
2/10/2018
Feit of fictie? Je hoort vaak allerlei verschillende dingen over verkoudheid en griep, maar wat is er nou echt waar? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Een nies met meer dan 160 km/uur
Feit. De spieren in je neus, mond, gezicht, keel en borst zijn allemaal betrokken bij een nies, wat ervoor zorgt dat je nies wel meer dan 160 km/uur kan ‘bereiken'. Dat is ongeveer gelijk aan de kracht van een orkaan! Door een nies kunnen kleine druppeltjes snot zich verspreiden, waardoor het verkoudheidvirus zich verspreid. Dus... hand voor de neus/mond!

Een verkoudheid kan leiden tot griep
Fictie. Verkoudheid en de influenza (griep) zijn beiden infecties aan de bovenste luchtwegen, maar worden veroorzaakt door verschillende virussen. Een verkoudheid kan soms complicaties geven, maar is relatief onschuldig vergeleken met de symptomen van de griep. Symptomen voor griep zijn onder andere een zere keel, hoge koorts, zweten, droge hoest en milde tot erge vermoeidheid.

De staat van je immuunsysteem bepaalt voor een deel of jij een verkoudheid ontwikkelt
Feit. De beste bescherming tegen verkoudheid en griep is het onderhouden van je immuunsysteem, door goed te eten en te slapen. Was daarnaast regelmatig en goed je handen om de verspreiding van virussen tegen te gaan.

Griep vaccinaties helpen ook tegen verkoudheid
Fictie. De jaarlijkse griepprik beschermt alleen tegen het influenza virus. Er is helaas geen vaccinatie mogelijk tegen de verkoudheid; het enige dat kan helpen is een goede hygiëne.

Antibiotica helpt niet bij een verkoudheid
Feit. Antibiotica vecht tegen bacteriën, niet tegen virussen (wat de oorzaak is van een verkoudheid). Dat betekent dat antibiotica niet effectief werkt bij een verkoudheid. In sommige gevallen kan een bacteriële infectie na een verkoudheid wel zorgen voor een sinusinfectie. Dan kan een dokter wel antibiotica voorschrijven.

Bacillen worden veelal verspreid door het aanraken van besmette oppervlaktes.
Feit. Bacillen worden inderdaad verpreid door aanraken van besmette oppervlaktes. Daarom is het regelmatig wassen van je handen ook zo belangrijk. Studie in een kinderdagverblijf heeft zelfs uitgewezen dat het wassen van de handjes het aantal verkoudheden kan verminderen.

Je leeftijd draagt bij aan de kans dat je een verkoudheid oploopt.
Feit. Professor Ron Eccles, oprichter en directeur van het Common Cold Centre op Cardiff University, geeft aan dat, hoe ouder je wordt, er meer antivirussen in je lichaam worden aangemaakt. Dat betekent dat je lichaam beter zal kunnen vechten tegen een nieuw verkoudheidsvirus. De opgebouwde antivirussen blijven overigens niet altijd in je lichaam, dus van levenslange bescherming is geen sprake.

Het virus dat verkoudheid veroorzaakt is heel klein
Feit. Biljoenen virussen passen op de punt van een naald (2 mm diameter). Een typische cel in je neus is ongeveer 10 micron in diameter. Dat is meer dan 300 keer zo groot als een normaal virus.

Mannen zijn meer vatbaar voor een verkoudheid
Fictie. Vrouwen, vooral degenen tussen de 20 en 30 jaar oud, zijn vaker verkouden dan mannen, waarschijnlijk omdat zij meer contact hebben met kinderen.

Verkoudheid verspreid zich door zoenen
Fictie. Het goede nieuws is dat onderzoek uitwijst dat je nog wel gewoon kunt blijven zoenen tijdens een verkoudheid. Virussen overleven niet goed in slijm, wat het moeilijk maakt het virus via lippen en mond te verspreiden. Het slechte nieuws is trouwens wel dat ongeveer elke andere interactie tussen mensen waar je handen in nodig zijn een virus wel kan overdragen.