7 sterke koffieverhalen

Welzijn
30/11/2018
De wereld van koffie is fascinerend. Lees hier 7 koffieverhalen die grappig, leerzaam of sterk zijn. En neem er lekker een bakkie bij!

Geen mens, maar een dier is de ontdekker van koffie. In de 9e eeuw was geitenhoeder Kaldi op weg met zijn kudde geiten. Hij zag dat de dieren zich vreemd gedroegen na het eten van de koffievruchten. Ze begonnen zelfs te dansen! Dit wou hij zelf proberen en at van de koffie. De rest is geschiedenis. Waar of niet? Dit verhaal werd pas in de 16e eeuw opgeschreven, dus twijfelachtig.


Een koffieboon is eigenlijk geen echte boon. Het zijn de pitten van een rode koffiebes die groeien aan struiken. De smaak van de vrucht wordt beschreven als zoet en licht. Als een mengeling van watermeloen met perzik en een vleugje honing.


Wereldwijd bestaan er 60 soorten koffie. Slechts drie daarvan zijn geschikt voor consumptie: de Robusta-, Liberica- en Arabicaboon. Arabica is de populairste van de drie koffiesoorten en maakt 70 procent uit van de huidige koffiemarkt. Arabica bevat ook minder cafeïne dan Robusta. Liberica is minder populair en dekt maar 1 procent van de wereldwijde koffieproductie.


In Italië nip je op een zonnig plein van je cappuccino. In Ierland bestel je tijdens een avondje in een pub een Irish coffee. En tijdens je reis door Amerika kun je de ijskoffie niet weerstaan. Zoveel landen, zoveel verschillende soorten koffie. Maar Italianen zullen wel de grootste koffiedrinkers zijn, met al hun verschillende espresso's en cappuccino's, toch? Mis! De grootste koffiedrinkers zijn de Noorderlingen. In Finland ligt de jaarlijkse koffieconsumptie op 12 kg per inwoner. Daarna volgen Noorwegen, IJsland, Denemarken, Nederland en Zweden.


Kopi Loewak is de duurste koffie ter wereld. Het productieproces is erg bijzonder. De loewak, een katachtige, eet zijn buik rond met rode koffiebessen maar kan de pitten niet verteren. Die poept hij dus weer uit. Van deze gefermenteerde pitten maken de koffieboeren vervolgens koffie. Door het proces in de maag en darmen van de loewak krijgt deze koffie zijn unieke smaak.


Even tot rust komen met een caffé latte en een koekje? Yes, please! Een studie heeft aangetoond dat cafeïne je verlangen naar zoetigheid aanwakkert. De stof laat zoetigheid net iets minder zoet smaken, waardoor je er nog meer van wilt. Het koekje smaakt door de cafeïne subtieler, wat aangenamer is voor je smaakpapillen.


Tip! Van een overheerlijke appeltaart tot chocoladecakejes: deze verleidingen kan geen zoetekauw weerstaan.


Wereldwijd worden er jaarlijks meer dan 500 miljard kopjes koffie gedronken. En meer dan de helft hiervan ‘s ochtends bij het ontbijt. Een energieke start van je dag!


Krijg je maar niet genoeg van koffie? Lees dan ook het artikel waarin we de positieve en negatieve effecten van koffie belichten. Een must-read voor koffieliefhebbers.