Gek op koffie? Dit is het effect op je lichaam

Welzijn
23/04/2021
Een kopje ‘zwart goud’ smaakt op elk moment van de dag. Maar wat is het effect van koffie op je lichaam? De voor- en nadelen op een rij.

Wie Google gebruikt, weet het: over koffie doen heel wat geruchten de ronde. Er zijn mensen die geloven dat het gezond is en je er energie van krijgt, terwijl anderen beweren dat het verslavend en schadelijk is. Koffie zou helpen tegen de ziekte van Parkinson. Voor sporters zou het een positief effect hebben op de bloeddruk. Maar een kopje koffie maakt ook dik en verhoogt het stressniveau. Feit of fictie? Lekker in het Leven gaat op onderzoek.


Uit een studie blijkt dat er in 2014 maar liefst 14 miljard kopjes koffie per dag gedronken werden in Nederland. Dit cijfer maakt veel duidelijk: een bakkie troost smaakt. Maar wat is het effect van koffie op je lichaam? We kunnen je geruststellen: er zijn meer voor- dan nadelen. De positieve gevolgen in een notendop:

  • Geen calorieën: tenminste als je geen suiker en melk toevoegt. Drink gerust je dagelijkse kopje koffie, want het heeft geen effect op je gewicht.
  • Meer energie: na een kop koffie voel je je minder moe en gaat je energieniveau de lucht in. Cafeïne heeft een stimulerend effect.
  • Extra vitaminen en magnesium: koffie is een bron van vitamine B2, B3 & B5, kalium en magnesium.
  • Minder kans op de ziekte van Parkinson: wie dagelijks 7 koppen koffie drinkt, loopt 5 keer minder risico op latere leeftijd de ziekte van Parkinson te ontwikkelen. Dat blijkt volgens de ‘Journal of the American Medical Association' uit een grootschalig Amerikaans onderzoek.
  • Lager risico op diabetes type 2: fervente koffieliefhebbers hebben minder kans op deze ernstige ziekte.
  • Grootste bron van antioxidanten: koffie maakt voor veel mensen deel uit van het dagelijkse voedingspatroon. En dat is goed: het bevat een hoge portie antioxidanten.

Hoewel koffieliefhebbers de negatieve gevolgen natuurlijk het liefst naast zich neerleggen, gaan we er hier toch even dieper op in. We gaan ze niet allemaal uitpluizen, maar sommen er enkele voor je op. Zo zou koffie je stress verhogen door een verhoging van cortisol in het lichaam. Door de cafeïne in koffie krijgen sommige mensen last van hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn of rusteloosheid. Een ander gevolg van (veel) koffie drinken, is dat je tanden verkleuren. Hiervoor biedt de elektrische tandenborstel van Oral-B de perfecte oplossing.

Als je veel koffie drinkt, worden je tanden sneller geel. Prettig is dat niet, maar je kunt er gelukkig iets aan doen. Dankzij de Oral-B 3D White Whitening Therapy verdwijnen oppervlakkige verkleuringen als sneeuw voor de zon. Bovendien verstevigt het je tandglazuur en voorkomt het nieuwe verkleuringen. Vanaf nu drink je dus je koffie met een gerust gevoel. Bekijk hier de volledige 3D White-collectie.