TE… is te veel

TE… is te veel

Overdaad schaadt, en dat geldt natuurlijk ook voor onze mond. Wat is het gevolg van overdaad? En wat kan je ertegen doen? We vroegen het aan Maud van Basten Batenburg, mondhygiënist en bestuurslid Ivoren Kruis.


Te veel suiker
"Zowat alle voedingswaren en dranken bevatten suikers en zetmeel. Suikers worden aan heel wat voedingsmiddelen toegevoegd (zoals frisdrank), maar er zitten ook van nature suikers in producten (bijvoorbeeld in fruit). Gaatjes of cariës ontstaan doordat bacteriën in de mond de suikers en het zetmeel uit de voeding omzetten in zuren. Die zuren tasten het tandglazuur aan en dat kan op termijn gaatjes veroorzaken. Opletten met suikers en zetmeel is dus de boodschap."

Te veel tussendoortjes
"Eet of drink niet te vaak: ga voor maximaal drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes. Zo heeft je speeksel voldoende tijd om de zuuraanvallen op je gebit te neutraliseren. Wie vaker per dag eet of drinkt, heeft meer kans op gaatjes."

Te veel koffie of thee met suiker
"Het drinken van koffie of thee kan net als roken aanslag geven op je tanden. Poets altijd zorgvuldig je tanden. De tandarts of mondhygiënist kan de aanslag verwijderen door de tanden te polijsten. Drink je je favoriete dagelijkse kopjes met suiker, dan kan dit op termijn gaatjes veroorzaken."

Te veel druk uitoefenen
"Als je te krachtig of te intensief op één plek poetst, kan je je gebit beschadigen. Zelfs het tandvlees kan je wegpoetsen, waardoor je tandhalzen bloot komen te liggen. Vermijd om dezelfde redenen te intensief gebruik van tandenstokers of ragers en kies voor een (elektrische) tandenborstel met zachte haren. Sommige elektrische tandenborstels geven een seintje wanneer je te hard duwt. Handig!"

Trop is te veel

Te veel tandplak
"Tandplak is de dunne, kleverige, wit-gele laag op je tanden die vooral bestaat uit bacteriën. Tandplak veroorzaakt behalve gaatjes ook ontstoken tandvlees. Als je de plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat je tandvlees ontstoken raakt. Niet verwijderde tandplak wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. De ontsteking kan zich uitbreiden en het daaronder gelegen kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen, dat je tanden en kiezen los gaan staan. Tandplak op je tanden verwijder je door je tanden te poetsen. Tandplak tussen je tanden kan je weghalen met behulp van ragers, tandenstokers of flosdraad. Je kan ook overwegen om daarnaast een mondspoelmiddel te gebruiken. Vraag je tandarts of mondhygiënist welk hulpmiddel jij het best kan gebruiken. Als de tandplak verhardt tot tandsteen, moet de tandarts of mondhygiënist het tandsteen verwijderen."

Smartseries-4000-packshot
Oral-B Smart 4 4000
(139)

Verwijdert tot 100% meer plak* voor gezonder tandvlees

Ontdek nu!

Te veel gevoeligheid
"Er zijn tandpasta's waar je met gevoelige tanden baat bij kunt hebben, zoals Oral-B Pro-Expert. Deze leggen een beschermend laagje op de gevoelige zone, namelijk daar waar het tandvlees teruggetrokken is. Zo kunnen koude- en warmteprikkels niet meer tot bij de zenuwen komen en pijn veroorzaken."

Te veel gebitsproblemen
"Van 99% van de gebitsproblemen is tandplak de basis. Als je het kleverige laagje op en tussen je tanden niet dagelijks verwijdert door zorgvuldig te poetsen en te flossen, stijgt de kans op gaatjes, ontstoken tandvlees, tandsteen, een slechte adem... Ga daarom twee maal per jaar naar je tandarts of mondhygiënist. Heb je ernstige gebitsklachten? Maak
dan meteen een afspraak."

Eén sigaret is al te veel
"Roken verhoogt niet alleen de kans op kanker, hart- en vaatziekten, het heeft ook negatieve gevolgen voor de mondgezondheid. Rokers hebben vaak meer tandplak en tandsteen dan niet-rokers, en dus meer kans op tandvleesontstekingen. Bij rokers is een tandvleesontsteking moeilijker te ontdekken, waardoor die ongemerkt kan uitbreiden naar het kaakbot.
Gevolg: tanden en kiezen vallen uit. Daarnaast hebben rokers meer verkleuring van tanden en kiezen, kunnen minder goed ruiken en proeven, hebben vaker een slechte adem en lopen tot slot meer risico op het krijgen van mondkanker."

Daarom poets je beter elektrisch

  1. Een elektrische tandenborstel verwijdert tandplak beter dan een handtandenborstel. En dat is belangrijk, want tandplak is de grote boosdoener voor heel wat tand- en tandvleesproblemen.
  2. Elektrisch poetsen verkleint de kans op gaatjes en tandvleesontstekingen.
  3. Met een elektrische tandenborstel hoef je je alleen maar te concentreren op de plaatsing van de borstelkop in de mond: wie zorgvuldig langs alle tanden en kiezen gaat en de borstel net over de rand van het tandvlees plaatst, kan grondig poetsen. Met het kleine borsteltje kom je ook makkelijk achter in de mond. Bovendien vertelt een sensor je bij bepaalde elektrische tandenborstels of je te veel druk uitoefent op de borstel en op die manier je tandvlees beschadigt.
  4. De snelheid die de borstel bereikt, kan je met de hand nooit evenaren: met een handtandenborstel maak je tot 600 bewegingen per minuut, een elektrische tandenborstel maakt tot 48.800 bewegingen per minuut (40.000 pulsaties en 8800 rotaties met de Oral-B Triumph elektrische tandenborstel).
  5. De timer helpt je de aanbevolen twee minuten te poetsen. Nadien voelen je tanden superglad en schoon aan, net als na een bezoek bij de tandarts of de mondhygiënis.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Sneller en beter schoonmaken… Zo kan het!
Swiffer Vloerreiniger: favoriet van Ambassadeur.

Swiffer Vloerreiniger: favoriet van Ambassadeur.

"

Echt enthousiast over Swiffer! De Vloerreiniger is een uitkomst! Ideaal voor onder bed, de bank en de trap! Dat is een plek waar elke dag weer haar, vuil en stof ligt en ik altijd zat te klungelen met de kruimelzuiger. Vloerreiniger is mijn favoriet!

"

Door Ambassadeur
Melanie2015