Laat je tanden zien!

Laat je tanden zien!

Tips voor een stralende glimlach


Laat je tanden zien!

Een stralende lach heeft bijna alles te maken met mondhygiëne. En dat is vaak weer een kwestie van routine. We hebben allemaal zo onze manier van poetsen. Wil je het helemaal goed doen? Hier vind je alles nog eens op een rijtje.

Poetsen

1. Koop een goede tandenborstel.
2. Plaats je tandenborstel in een schuine hoek van 45° tegen je tandvlees.
3. Maak kleine bewegingen van rechts naar links en omgekeerd. Doe dit langs de binnen- en de buitenkant van je tanden.
4. Vergeet de bovenkant van de kiezen niet.
5. Hou - om de binnenkant van je voortanden te poetsen - de borstel verticaal en maak kleine op- en neergaande bewegingen.

Tussen je tanden
In de ruimtes tussen de tanden blijven vaak restjes zitten die je met een normale poetsbeurt niet weg krijgt. Daarvoor bestaan er verschillende hulpmiddeltjes: floss, tandenstokers en interdentale tandenborstels.

1. Goede floss of tandzijde heeft een laagje wax dat rafelen tegengaat en makkelijker glijdt. Neem een stukje flosdraad van ongeveer 40 cm, hou het strak tussen de vingers van beide handen en maak op- en neergaande bewegingen tussen de tanden.

2. Een goede tandenstoker is van hout en heeft in doorsnede een driehoekige vorm. Schuif de tandenstoker loodrecht op de tanden met de platte kant tegen het tandvlees tussen de tanden. Haal hem een klein stukje terug en duw hem vervolgens weer stevig tussen de tanden.

3. Interdentale borstels dienen om grote spleten tussen tanden, slecht geplaatste tanden, brugelementen en tussen tandwortels te reinigen. Overleg met je tandarts welk spiraalborsteltje geschikt voor je is.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Hoe vaak en wanneer?

- Poets minstens twee keer per dag en als het kan na elke maaltijd.
- Poets minstens twee minuten per poetsbeurt.
- Wacht even met poetsen als je zure vruchten hebt gegeten of fruitsap hebt gedronken. Door het zuur en het borstelen slijten je tanden af en poets je nuttige mineralen weg.

En de kinderen?

Zodra je kind tandjes heeft kan het gaatjes krijgen. Begin dus met poetsen als de eerste melktandjes doorkomen. Bij de meeste kinderen is dat tussen de 6 en 10 maanden. 1x per dag poetsen is genoeg. Poets ’s avonds voor het slapen gaan en gebruik een tandenborstel met superzachte haartjes. Vind je het lastig om de tandjes van je kind te poetsen? Hou het dan vast alsof je het een flesje geeft.

Als het melkgebit compleet is, meestal rond de 3 jaar, wordt het nog belangrijker om goed te poetsen. Gaatjes in het melkgebit kunnen namelijk leiden tot gaatjes in het blijvende gebit dat in aanleg al aanwezig is. Poets twee keer per dag met een speciale peutertandpasta en met een tandenborstel die past bij de leeftijd van je kind.

Tussen de 5 en 7 jaar komen de eerste blijvende kiezen door. Het blijvende gebit is in de eerste jaren heel kwetsbaar, het wordt later pas hard. Poets de tanden en kiezen van je kind daarom minstens twee keer per dag, met een juniortandpasta met fluoride. Poetst je kind zelf? Poets dan altijd even na.

Vanaf een jaar of 8 wordt het gebit van je kind steeds volwassener. Kinderen kunnen op deze leeftijd meestal al wel zelf goed poetsen, maar blijf er op toezien tot je kind een jaar of 12 is. Vanaf 8 jaar kan je kind een volwassen tandpasta gebruiken, zolang er maar fluoride in zit. Je kunt je kind nu ook leren flossen om de ruimte tussen tanden en kiezen schoon te houden. En dit is ook een prima leeftijd om met een elektrische tandenborstel te beginnen.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Een nieuwe coupe? Laat je inspireren...
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279