Het verschil tussen tandplak en tandsteen

Het verschil tussen tandplak en tandsteen

Mensen vragen hun tandarts vaak of er een verschil is tussen tandplak en tandsteen, en dat is een heel goede vraag. Zowel de ophoping van tandplak als tandsteen zijn veelvoorkomende tandproblemen. Aanzienlijke tandplakophoping kan tot tandbederf en tandvleesaandoeningen.

Tandsteen is verkalkte tandplak. We zetten een aantal feiten op een rijtje die je bij de mondverzorging kunnen helpen.

Wat is tandplak?

Oral-B PRO 600
Oral-B PRO 600 Cross Action

Verwijdert tot 100% meer tandplak*

Ontdek nu!

Tandplak is een kleverig, kleurloos laagje met bacteriën dat zich tussen de vier en twaalf uur na het poetsen op een natuurlijke manier op het tandoppervlak tegen de tandvleesrand creëert. Suiker in voeding en drank kan zich met tandplakbacteriën vermengen om zuren vrij te geven. Deze zuren vallen het tandglazuur aan en breken het af, wat gaatjes kan veroorzaken. Tandplakbacteriën kunnen ook bijdragen tot tandvleesaandoeningen als gingivitis. Regelmatig poetsen en flossen zijn de meest doeltreffende middelen in de strijd tegen tandplak. Als tandplak niet dagelijks verwijderd wordt, hoopt het zich op en verhardt het tot tandsteen.

Tandsteen: De harde waarheid

Tandsteen is sterk: het is een harde, brokkelige afzetting die verkleuringen kan bevatten en tot tandverkleuring kan leiden. Tandsteen wordt gevormd als tandplakresten op het tandoppervlak met mineralen uit je speeksel reageren. Enkel een tandarts kan tandsteen verwijderen, maar je kan het ook op een proactieve manier voorkomen door goed te poetsen en een Oral-B® elektrische tandenborstel te gebruiken.

Producten in de kijker

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Een nieuwe coupe? Laat je inspireren...