Hoera!

hooray

Je bestelling is geplaatst. We hebben je een e-mail gestuurd.

Dichtbij

Mijn mandje

Uw monsters

Kies een monster om te bestellen

cashback

Bekijk de beschikbare aanbiedingen op maat voor u!

Selecteer uw verzendadres

Alles wat je moet weten over mondhygiëne voor kinderen vanaf de eerste tandjes

Alles wat je moet weten over mondhygiëne voor kinderen vanaf de eerste tandjes

0
Om je kind heel wat ellende voor later te besparen, denk al vroeg aan een goede tandverzorging. Al onze tips vind je hier.

Mijn baby krijgt zijn eerste tandjes. Wat kan ik doen om de pijn te verlichten?

Je baby sabbelt op zijn vingertjes? Hij vormt meer speeksel en doet vervelend bij de maaltijden? Zijn wangetjes lopen rood aan en zijn tandvlees lijkt gezwollen? Dat kan wijzen op geïrriteerd tandvlees omdat zijn eerste tandjes doordringen … Je kunt de irritatie verzachten door het tandvlees met een (schone) vinger te masseren of je baby een bijtring te geven. Als je ervoor zorgt dat de bijtring koud (niet ijskoud) is, zult je de pijn voor je baby echt verlichten.

Op welke leeftijd beginnen je kinderen met tanden poetsen?

Tandenpoetsen kan beginnen zodra de babytandjes doorbreken, met een zachte tandenborstel en een geschikte tandpasta. Kinderen moeten een tandpasta gebruiken die aan hun leeftijd is aangepast, want te veel fluor kan leiden tot fluorosis (onesthetische witte vlekken op hun blijvende tanden). Tot ze 5 jaar zijn kunnen je dreumesen een tandpasta gebruiken die 500 tot 700 ppm fluor bevat. Vanaf 5 jaar mag het een tandpasta met 1000 tot 1500 ppm fluor zijn.

Om hun melktandjeste poetsen is een erwt tandpasta al genoeg. Let er altijd op dat ze na het tandenpoetsen hun mond goed spoelen.

Hoe weet ik of mijn kinderen behoorlijk tandenpoetsen?

Daarvoor kun je bij de apotheek plakverklikkers kopen. Laat je kind twee tot drie minuten op de tabletten kauwen. Ze verkleuren het tandplak, zodat je kunt zien op welke plekjes er niet goed gepoetst werd. Als je ze enkele dagen na elkaar op een tablet laat kauwen, zul je zien dat steeds dezelfde plekken verwaarloosd worden. Kleintjes zullen deze test ongetwijfeld heel geinig vinden!

Hoe ontstaat tandbederf?

Gaatjes ontstaan wanneer bacteriën (tandplak) de suikers van voedingsmiddelen omzetten in zuur. Dat zuur beschadigt het tandemail en veroorzaakt kleine gaatjes in de tanden. Beperk daarom het suikergebruik van je kinderen en zorg ervoor dat ze hun tanden minstens twee keer per dag gedurende minstens twee minuten poetsen.

Kan mijn kind een elektrische tandenborstel gebruiken?

Sommige elektrische tandenborstels zijn speciaal ontworpen voor kinderen, zoals de Oral-B Stages Power Kids! Met alle figuren uit tekenfilms zullen de kleintjes er dol op zijn! Met zijn roterende borstelkop is hij even doeltreffend als een tandenborstel voor volwassenen. Hij is alleen wat zachter en kleiner, volledig aangepast aan eerste tandjes dus. Hij maakt het tandenpoetsen voor kinderen zo veel makkelijker: ze zullen ook de moeilijk bereikbare plekjes zonder moeite kunnen poetsen.

Waarom je zou kiezen voor een elektrische tandenborstel? Omdat die tot twee keer zoveel tandplak verwijdert als een handtandenborstel. Dat is belangrijk, omdat juist dat tandplak de oorzaak is van tandbederf, tandsteen en tandvleesontsteking.

Hoe motiveer ik mijn kind tot tandenpoetsen?

Maak van het tandenpoetsen elke ochtend en avond een prettig ritueel, zing er bijvoorbeeld een gepast liedje bij. De kleintjes krijg je echt wel gemotiveerd met het deuntje dat past bij het tekenfilmfiguurtje op hun tandenborstel. De Oral-B Stages Power Kids werkt samen met de Disney Magic Timer App van Oral-B. Met die ludieke toepassing zullen je kinderen heel snel de twee minuten poetstijd respecteren die door de tandartsen wordt aanbevolen.

Hoe vaak moeten we naar de tandarts voor een controle?

Onverbeterlijke snoepers krijgen natuurlijk sneller gaatjes! Daarom is het aan te bevelen twee of drie keer per jaar bij de tandarts langs te gaan voor een controle. Maar het hangt er natuurlijk van af hoe vaak je kinderen gaatjes, tandsteen of tandontstekingen krijgen. Vraag de tandarts om raad.

Volgens de tandarts is het mogelijk de tanden van mijn kind met een laagje was te beschermen. Hoe gaat dat in z'n werk?

Het kauwvlak van kiezen vertoont holtes en groeven die voor sommige kleintjes moeilijk schoon te krijgen zijn. Als het ze niet lukt kunnen daar uiteindelijk bacteriehaarden ontstaan. Om dat te vermijden, kan de tandarts die oppervlakken grondig reinigen en bedekken met een laagje kunstwas. Het is een pijnloze behandeling en uiterst doeltreffend om cariës te voorkomen.

En jij, hoe leer jij je kinderen de regels voor goede mondhygiëne aan?

 

0

Je reactie toevoegen

Beheer Cookies