Wassen en opbergen van linnen zodat de stof mooi blijft

Thuis
2/10/2018
Linnen broeken, blouses, tafelkledenen lakens wil je uiteraard schoon en mooi houden. Met deze tips voorkom je nare verrassingen wanneer je je linnen spullen uit de kast haalt!

Linnen is stevig materiaal, het verliest zijn vorm niet en is makkelijk in onderhoud. Voor elke stof (zijde, katoen), moet je een paar onderhoudskneepjes kennen. Lees de volgende tips goed door, zodat je al je linnen mooi kunt houden.

Gebruik voor linnen het juiste wasmiddel

Linnen was je met een product van goede kwaliteit. In een woord, je hebt dus een goed wasmiddel nodig! Om wit linnen mooi fris te houden, gebruik je een wasproduct met een bleekmiddel erin. Maar dat is totaal af te raden voor gekleurd linnen.

Let op: gekleurd linnen kan, net als katoen, tijdens het wassen zijn kleur verliezen, vandaar dat het beter is het de eerste keren apart te wassen. Zo behoudt het ook beter zijn kleur. Als het leidingwater in jouw gemeente veel kalk bevat, gebruik dan een goede wasverzachter, vooral voor donkere kleurwas.

Was je linnen op de juiste temperatuur

Als je alleen maar linnen in de machine wast, is een 40-gradenprogramma al voldoende. Het witte linnen kan op 95 graden gewassen worden (behalve als het op het etiket anders staat aangegeven). Behalve als er veel vlekken zitten op het linnen of als het zijn frisse kleur wat kwijt is, bespaar je met een lage temperatuurprogramma ook energie. Als je linnen met de hand wast, doe het dan kort en laat niet weken.

Voor schoon en subtiel geparfumeerd huislinnen gebruik je natuurlijk Lenor Unstoppables.

Linnen droogt snel

Laat je linnen lkleren niet in de droogtrommel drogen, want dat kan de vezels ernstig beschadigen: bovendien zullen ze er helemaal gekreukt uitkomen! Linnenstof droogt vrij snel. Wanneer je een linnen broek of ander kledingstuk van linnen uit de wasmachine haalt , rek het dan even uit en herstel de vorm. Een laken, bijvoorbeeld, kun je dubbel vouwen en uithangen op een rekje of aan de draad hangen. Zo voorkom je dat de stof gaat krimpen.

Je linnen schoon houden: warm strijken!

Linnen is makkelijker te strijken wanneer het nog vochtig is. Als de stof al droog is, kun je ze glad krijgen met het stoomstrijkijzer. Om te vermijden dat er glans in de stof komt, strijk je je linnen kleding best op de achterkant van de stof. En altijd met een heet strijkijzer.

Als je linnen kleren liever niet strijkt, laat ze dan drogen nadat je ze met de hand goed plat hebt gestreken, wacht tot ze helemaal droog zijn, plooi ze zorgvuldig en berg ze platgestreken in de kast op.

Wit linnen houdt van de zon

Omdat linnen erg gevoelig is aan zonlicht, laat je gekleurd linnen nooit in fel licht drogen. Maar een kort zonnebad is daarentegen juist heel goed voor wit linnen dat een beetje gelig geworden is. Als je wit linnen vergeeld is in de kast, kun je wonderen verrichten door het een paar dagen buiten te laten drogen.

En jij, wat zijn jouw tips om je linnen in de kast mooi schoon en geurend te houden?