Wassen als een Pro

Thuis
7/08/2019
Veranderde je lievelingsjurk in een poppentruitje? Of verpestte één roze sok je hele witte was? Dankzij deze tips word je een instant wasexpert.

Sorteer je was volgens kleur en materiaal. Donkere kleuren krijgen hun eigen stapel, en ook je lichtgekleurde stukken hou je bij elkaar. Hou zeker ook je witte stukken altijd apart om witter dan wit te wassen. Nieuwe kleding was je in het begin beter apart, omdat die vaak nog wat kleurstof afgeeft. Fijne materialen, zoals kasjmier en zijde, was je volgens de voorschriften op het etiket.

Een kwalitatief wasproduct is duurder in de aankoop, maar goedkoper in verbruik. Gebruik ook de juiste dosering: door te veel te gebruiken, belast je het milieu nodeloos. Het 'wasmaatje', de slimme dop die boven op de fles zit, helpt je daarbij.

Fijne kledingstukken in delecate stofjes zoals zijde, satijn en wol was je het best in een afsluitbaar waszakje. Net als stukken met klittenband. Zo geraken ze niet beschadigd in de zwierende wastrommel.

Ruikt je wasgoed niet zo fris na het wassen? Dan zit er misschien schimmel in de trommel. Giet een kopje azijn in het vakje voor het wasproduct, en laat de lege machine op de hoogste stand draaien.

Hang gekleurde kleding niet in de zon te drogen, want dat kan de kleuren aantasten. Zoek een winderig plekje in de schaduw. Soms is wassen ook niet echt nodig. In dat geval kun je kleren ook opfrissen met een textielverfrisser, of door ze buiten te laten luchten.

Jeans of T-shirts met een speciale bedrukking was en strijk je beter binnenstebuiten. Zo blijven de tekening en de kleuren langer mooi.

Laad je wastrommel niet vol, want dan blijft het wasgoed vuiler achter. Kan je hand nog dwars in de trommel bovenaan, dan is het goed.