Waarom is kouder wassen belangrijk voor de planeet?

Thuis
29/04/2021

Tijdens het onderzoek naar de levenscyclus van producten ontdekte Ariel dat 60% van de CO2-voetafdruk van wasmiddelen in Europa afkomstig is van het gebruik van wasmachines en de wastemperatuur*. Dit zijn de belangrijkste redenen die het tot het meest CO2-uitstotende product maken (en niet het plastic en de ingrediënten).

Op een kouder programma wassen wordt thuis echter nog niet op grote schaal toegepast. De redenen om de wastemperatuur niet te verlagen zijn talrijk bijvoorbeeld een gebrek aan efficiëntie en angst dat de bacteriën niet worden geëlimineerd. Maar met de juiste wasmiddelen is de prestatie van het wassen op een kouder programma vergelijkbaar met die van het wassen op een hoge temperatuur en heeft het alleen maar voordelen voor de planeet.

De energiebesparing die thuis wordt gerealiseerd dankzij het wassen op een kouder programma maakt een verschil voor het milieu, want een wascyclus op 30° verbruikt 35% minder energie dan een wascyclus op 40°. Als iedereen in Europa op een lagere temperatuur zou wassen, daalt de CO2-uitstoot met wel 3,6 megaton per jaar. Dat komt overeen met 2 miljoen auto's minder op de weg!**

Ariel zet zich al enkele jaren in om concrete vooruitgang te boeken in elke fase van de levenscyclus van haar detergenten en dus ook om de consument voor te lichten over het belang van de keuze van de juiste wastemperatuur voor hun wensen en behoeften.

Daarom werkt het merk samen met National Geographic en creëert het een rijke collectie korte films, beelden en creaties om de Europeanen op grote schaal voor te lichten over de voordelen van het wassen op een kouder programma voor de planeet.

                                                                             Een cirkeldiagram in een wasmachine: 60% van de CO2-uitstoot van wasgoed komt door het wastemperatuur & machinegebruik en 40% door ingrediënten, productie, levensduur, verpakking en transport.

Om nog een stap verder te gaan, kunnen consumenten zich aansluiten bij de "Elke Graad Telt"-beweging door op de website www.elke-graad-telt.nl te beloven altijd op een kouder programma te wassen wanneer zij dat kunnen. Elke toezegging zal bijdragen aan een Ariel-donatie om jonge mensen te helpen op te voeden over de bescherming van de polen.

Om de consument in staat te stellen om te kiezen voor de optie om kouder te wassen, bieden de Ariel Allin1 POD's een onberispelijke hygiëne in één wasbeurt, zelfs bij lage temperaturen. Dankzij Pure zym, een gepatenteerd, gemakkelijk biologisch afbreekbaar reinigingsenzym, wordt de vuil, dat tot in het hart van de vezel zit, gereinigd.

*Vereenvoudigde levenscyclusanalyse, gebaseerd op Europese gemiddelden.
**Illustratie van een verlaging van de wastemperatuur van 40°C naar 30°C, uitgedrukt in totale Europese CO2-besparing.