Wol wassen? Straks ben jij de expert

Thuis
1/08/2019

Met de winter voor de deur haal je je wollen truien weer uit de kast. Maar hoe zorg je voor deze delicate stof? Kom het hier te weten.Hoe was je wol in de wasmachine zonder dat het krimpt?

Draai hem eerst binnenstebuiten voor je je wollen lievelingstrui in de machine stopt. Zo vermijd je dat de vezels aan de buitenkant van de trui beschadigd worden. Het is ook belangrijk dat de trommel niet te vol zit met vuile kleren: wol heeft plaats nodig.

Klaar om die machine te draaien? Here we go: kies voor het speciale wolprogramma en hou de temperatuur laag (maximaal 30°C). Zet de temperatuur ook niet té laag want ook te koud water kan de stof beschadigen. Laat de machine draaien op maximaal 1200 toeren. Het toerental moet hoog liggen want wol slorpt veel water op. Anders duurt het drogen een eeuwigheid.

Benieuwd welke producten het beste zijn voor wol? Kies sowieso voor een speciaal wolwasmiddel en een aangepaste wasverzachter. Lenor maakt je kleren weer helemaal schoon en geeft ze een aangename geur. Bovendien beschermt dit product tegen 3 tekenen van slijtage: uitrekken, verkleuren en pluizen.

Na de wasbeurt haal je je wollen trui uit de machine en schud je deze goed uit. Hang de trui niet te drogen op het droogrek (zo vervormen de vezels). Hoe dan wel? Leg de trui plat op de grond of op het wasrek. Onder de trui leg je een katoenen handdoek om het restvocht uit het kledingstuk te absorberen. En niet onbelangrijk: wol droogt het best in de buitenlucht.

Wat doe je als je trui gekrompen is?

Trui gekrompen? Wat een ramp! Toch bestaat er een trucje waarmee je de klok kunt terugdraaien. Pfew! Als het niet te erg is, kun je deze tips toepassen en wie weet is je trui dan weer zo goed als nieuw. Aan de slag:

  1. Dompel je trui onder in een emmer met koud water.
  2. Voeg per liter water 1 soeplepel conditioner toe.
  3. Laat je trui drie uur lang weken in het water. Rek je trui om het uur even uit om de vezels te ontspannen.
  4. Haal de trui uit de emmer en laat het kledingstuk drogen. Leg het plat op een handdoek en … hop, je trui ziet er opnieuw tiptop uit.

Wat doe je als je lievelingstrui niet meer te redden valt?

Je kunt de trui weggooien of hem recycleren. Laat je creativiteit de vrije loop en maak er een paar kousen, een tas, sjaal of hondenmand van. De mogelijkheden zijn eindeloos. Op Pinterest vind je heel wat leuke ideeën waarmee je je trui een tweede leven kan geven.

Prikt je trui? Dat los je zo op!

Er bestaan verschillende technieken om je trui minder prikkelig te laten aanvoelen. We zetten 2 tips voor jou op een rij:

  1. Bevochtig je trui en doe het kledingstuk in een plastic zak. Deze zak leg je een dag lang in de diepvries. Haal je trui weer uit de diepvries, leg ‘m plat op tafel en laat ‘m langzaam ontdooien.
  2. Doe je trui in een emmer met lauw of koud water. Voeg daarbij twee à drie soeplepels met glycerine. De trui neem deze stof nu volledig op. Spoel goed na en haal het kledingstuk uit de emmer. Laat drogen.

Hoe hou je de wol langer mooi?

Begint je pullover een beetje te pluizen? Haal dan een wolkam uit de kast en ga er eens zachtjes mee over je trui. De pluisjes blijven achter in de wolkam. Geen wolkam in huis? Geen probleem, je kunt ook een wegwerpscheermesje gebruiken. Leg je trui op een strijkplank en strijk er heel voorzichtig overheen met het scheermesje. Echt héél voorzichtig! Je wilt natuurlijk geen gat in je lievelingstrui. Aaaw! 

En over gaten gesproken: leg een geurzakje met lavendel in je kast. Dat is een prima middel tegen motten.

En jij, wat zijn jouw tips om wol langer mooi te houden?