Met de juiste wasvoorschriften draag je je favoriete kleding langer

Thuis
28/02/2020
Met dit handige overzicht was je die lievenlingstrui nooit meer op de verkeerde temperatuur. Wasongelukjes behoren voorgoed tot het verleden.

Elke wasmachine heeft een eigen bedieningspaneel en keuze uit verschillende temperaturen om je wasgoed schoon te krijgen. Vroeger werd de was altijd erg heet gewassen: meestal op 60° C of 90° C. Maar dat behoort tot het verleden. Dankzij de moderne wasmachines én het juiste wasmiddel wordt je wasgoed ook schoon op lage temperaturen. Tegenwoordig zorgen de actieve stoffen in het wasmiddel (enzymen) dat je ook bij lagere temperaturen, zoals 30° C of zelfs koud, goed kunt wassen. Dat is goed voor je energiefactuur: wassen op lage temperatuur is een stuk goedkoper.

Maar hoe bepaal je nu op welke temperatuur je de was doet? Dit handige overzicht helpt je op weg:

 Koud wassen: je bespaart tot 75% energie

Elke wasmachine geeft je de mogelijkheid om je was koud te wassen. Het water is dan niet helemaal koud, maar ongeveer 15° C. Kleine kanttekening: écht vuile was krijg je natuurlijk niet schoon op deze lage temperatuur. Maar voor delicate was en fijne stoffen is deze temperatuur perfect. Het product dat je helpt om je was schoon te krijgen is Ariel Excel Gel. Wist je trouwens dat van koud wassen niet alleen je wasgoed maar ook het milieu flink schoner wordt? Je bespaart wel tot 75% energie vergelekn met wassen op 60° C.

 30 graden: ideaal voor de lichtbevuilde was

Je hebt je lievelingstrui al enkele dagen aan en hij begint een beetje te ruiken. Of dat jurkje dat je maar één avond aan hebt gehad voor een feest? Deze kledingstukken worden weer schoon op 30° C. Wist je dat de producten van Ariel jouw kleding al perfect schoon krijgen vanaf deze temperatuur?

En met een scheutje Lenor komen je kledingstukken lentefris de machine uit. Ook delicate wasjes, zoals wol en zijde, was je op deze temperatuur. Let op: voor wol gebruik je meestal een apart wasmiddel.

40 graden: voor de dagelijkse wasjes

Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals je ultieme ‘little black dress’, was je op 40° C. Met de Ariel pods krijg je al jouw favoriete kleren weer helemaal proper. Kleding die héél vuil is, bijvoorbeeld na een namiddag in de tuin spelen, behandel je het beste eerst apart met een vlekkenmiddel. Zo zal de vlek tijdens het wassen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hier lees je alles over het verwijderen van vlekken.

 60 graden: witgoed weer helemaal wit

Wassen op 60° C is perfect om keukenhanddoeken, schotelvodden of beddengoed weer kraakhelder te krijgen. Deze temperatuur geeft je de zekerheid dat dit wasgoed hygiënisch schoon uit de machine komt. Ook sportsokken of wit ondergoed was je op 60° C. Was je je lakens met de Ariel 3in1 pods Fresh Sensations? Dan kan je vast niet wachten om ‘s avonds in je verse lakens te duiken.

Wist je trouwens dat je alles wat uit je badkamer/slaapkamer/keuken komt het beste regelmatig kunt wassen? Bacteriën, mijten en schimmels worden pas gedood vanaf 60° C. En dan nog dit: was licht en donker wasgoed bij deze temperatuur ALTIJD apart. Tenzij je liever opeens een roze onderbroek hebt dan een witte.

 90 graden: ook de machine zelf is graag schoon

Deze temperatuur is voor een kookwas. Je wast er theedoeken en vaatdoekjes mee die een stevige wasbeurt kunnen gebruiken. Maar tegenwoordig wassen niet veel mensen meer op deze temperatuur. Een was op 90° C kost 5 keer zoveel als een wasje op 30° C. En aangezien je op lagere temperaturen tegenwoordig ook al prima wast, wordt 90° C steeds minder gebruikt. Toch is deze stand allesbehalve overbodig: laat je machine regelmatig (om de 12 weken) leeg op deze temperatuur draaien. Alle achtergebleven zeepresten verdwijnen, net als schimmels en bacteriën. Ook de nare geurtjes gaan in rook op.

Zo, dat kan niet meer misgaan. Nog één gouden tip: lees altijd de etiketten op de kleding. Daarop staat de maximale wastemperatuur vermeld. Zo voorkom je dat je favoriete slobbertrui een naveltruitje wordt. ;)

En jij, wat zijn jouw geheime tips voor een schone was?