Experts in sorteren, wassen, vouwen én strijken!

Thuis
2/10/2018
Nancy, Jeanny en Heidy, leden van geven niet alleen wastips, maar vertelden ons ook hun wasgewoontes, sorteermethode en vouw– en strijktips!

Ik leer mijn kinderen sorteren

Nancy Roeters (41) is edelsmid en werkt veel met zilver. "Leuk, maar vies werk, dus draag ik altijd een werkschort over mijn gewone kleren. Deze schorten was ik trouwens wel op 60 graden. Mijn man en ik hebben drie kinderen van 8, 10 en 11 jaar. Omdat ik niet wil dat het hele huis vol met schone en vieze kleren ligt, heb ik een sorteersysteem bedacht. Anders moet ik aan elk kledingstuk snuffelen om te weten of het gewassen moet worden. Ik heb 2 waszakken op wieltjes. Een zwarte voor de bonte was en een witte zak voor de witte was. Eigenlijk wil ik nog een 3e speciaal voor jeans en een kleine 4e voor de rode wasjes van mijn dochter. Maar dat past niet in mijn bijkeuken. Ik zou natuurlijk ook zelf een zak van jeans stof kunnen maken."

Wassymbolen en basisregels

Om het voor mijn kinderen duidelijk te maken welke was waar in moet, heb ik strijkplaatjes op de zakken gedaan. Gekleurde plaatjes op de zwarte zak betekent bonte was. Ze snappen het heel goed en dit scheelt mij een heleboel sorteerwerk en tijd! Na het wassen probeer ik de was zo min mogelijk te vouwen. Hier heb ik ook een paar basisregels voor, zodat alles goed in de kast past: babykleren 1 x vouwen, kleding voor kinderen tot 1,50 meter 3 x vouwen en lange spijkerbroeken 4 x vouwen."

Nancy 's wastip:
"Heb je veel kleine wasjes? Stop er een handdoek bij in dezelfde kleursoort."

Wij hebben sorteerlades laten inbouwen

Jeanny de Beer (58)
"Mijn man en ik wonen in een modern huis met een woonkeuken. We hebben het geluk gehad dat we het huis zelf hebben kunnen inrichten. Daarom hebben we gekozen voor een grote leefkeuken met een aparte bijkeuken. In de bijkeuken staan de wasmachine en de droger. Hier bovenop ligt een handige vouwplank. Daarboven hebben we 5 lades laten inbouwen, zodat ik de vuile was meteen in de juiste lade kan doen. Als ik ga wassen, was ik dus per lade."

Juist geen vaste wasdag

"Veel mensen hebben  of meerdere vaste wasdagen. Ik was juist niet op een vaste dag. Vroeger waste ik tijdens de energiedaluren. Daar ben ik sinds een jaar of 2 of 3 mee gestopt. Ik heb nu een andere gewoonte die mij veel beter bevalt. Waarom? Ik was nu wanneer ik dat wil  ik was pas als de wasmand vol zit. Zo bespaar ik energie en doordat ik minder vaak was, bespaar ik ook kosten. En met Ariel hoef je ook niet meer heel heet te wassen en wordt je was toch heel goed schoon. Ik strijk ook pas als de strijkmand vol is. Ik heb het gevoel dat ik zo  energie en kosten bespaar, want ik was veel minder vaak dan vroeger. En ik wordt niet meer door stroomtijden geleefd. Ik vind dat je ook in crisistijd een beetje aan het milieu kan denken."

Jeanny 's strijktip:
"Echt een uitvinding: strijkvrije overhemden. Ik was deze overhemden met een paar tegelijk, centrifugeer deze dan op de laagste stand (400), ik klop ze uit en hang ze meteen op een knaapje. Dan is strijken echt niet meer nodig!"

Ik werk van moeilijk naar makkelijk

Heidy van der Ploeg

"De wasmachine, droger, wasmand, strijkplank en ijzer staan bij mij in de bijkeuken. Met een dochter van 13 wil ik dat het wasgoed er netjes uitziet. Ik besteed dan ook veel aandacht aan het strijken. Iets wat ik helemaal niet erg vind om te doen. Ik strijk meestal zittend, met een muziekje aan, verstand op nul. Of ik kijk gewoon TV, zo kan ik toch die mooie film of spannende voetbalwedstrijd zien."

Niemand kijkt bij je in de kast

"Ik begin met de moeilijk strijk en ik werk van koud naar warm: eerst zijde, dan T-shirts, broeken, tafelkleden, beddengoed en zakdoeken. Ondergoed strijk ik niet. Want, zoals mijn oma zei "Niemand kijkt bij je in de kast." En toch vind ik het fijn om ook de kasten netjes te houden door alles op te vouwen en zo veel mogelijk te strijken. Mijn dochter strijkt af en toe wat zakdoeken, zo kan ze het leren."

Heidy' s strijktip:
"Ik heb een klein tafelstrijkplankje. Ideaal als je maar een paar dingen hoeft te strijken."

Heb jij handige was, sorteer, vouw of strijktips? Meld je aan op www.jijbentdeexpert.nl en deel jouw tips!