Een schone en hygiënische was

Thuis
27/04/2021
Een gezonde omgeving is vandaag de dag nog belangrijker. En daar hoort een schone was ook bij. Hoe je je kleding schoon houdt, lees je hier.

Wasmiddel kopen is de eerste stap naar een schone, hygiënische was. Dit middel verwijdert namelijk vuil, vet, vlekken én geuren uit je kleding. Wasmiddelen van een betere kwaliteit helpen je om je was zelf nòg grondiger schoon te maken. Klaar om eraan te beginnen? Kijk dan eerst goed naar het waslabel. Je ziet in één oogopslag hoe je het kledingstuk moet behandelen. Kijk ook even naar dosering op de verpakking van het wasmiddel en je kleding zal schoon uit de machine komen.

Er zijn ook kledingstukken die meer bacteriën kunnen bevatten. Denk aan een keukenschort of keukenhanddoek, een dweil, ondergoed, lakens of kleding van iemand die ziek is. Onze experts vertellen je hoe je dit soort vuilere wasjes aanpakt:

  1. Leg dit wasgoed niet bij de andere kledingstukken en was het apart.
  2. Kies voor een langer programma op een hogere temperatuur (> 60°C).
  3. Hang de was meteen buiten op of doe het wasgoed in de droger.
  4. Gebruik een waspoeder met bleekmiddel op basis van actieve zuurstof, of een speciaal wasproduct met antibacteriële of antivirale eigenschappen. Of er bleekmiddel in het poeder zit kan je lezen op de verpakking, bij de samenstelling van het product. Je vindt het onder ‘bleekmiddel op basis van zuurstof’. Dit ingrediënt wordt vooral toegevoegd aan klassieke waspoeders om witte was te reinigen en om de reinigende kracht te verzekeren. Wasmiddelen voor gekleurde was bevatten geen bleekmiddel.
  5. Was goed je handen nadat je het wasgoed hebt aangeraakt. De kans is namelijk groter dat je ziektekiemen doorgeeft nadat je vuile en/of natte kleding hebt aangeraakt.

Wanneer je écht alle bacteriën wilt wegkrijgen

Heel wat gewone wasmiddelen zijn niet ontworpen of getest om wasgoed te desinfecteren. Bevat het wasmiddel een bleekmiddel op basis van zuurstof? Zelfs dan moet je op je hoede zijn. Wanneer het wasgoed écht gedesinfecteerd moet worden en een antibacteriële behandeling nodig is, kun je het beste een specifiek antibacterieel wasmiddel toevoegen in het doseerbakje bovenaan de wasmachine. Deze producten zijn speciaal gemaakt én getest om bacteriën en virussen te elimineren. Je herkent deze wasmiddelen erg makkelijk: op het etiket staat namelijk duidelijk aangegeven dat ze een antibacteriële werking hebben.

Hou de wasmachine zelf ook schoon

Daarnaast is het ook erg belangrijk om de wasmachine zelf schoon te houden. We raden je aan om de machine één keer per maand te laten draaien met een lege trommel. Hoe je dit doet? Simpel: start een programma op 60°C, of nog beter, op 90°C. De trommel laat je volledig leeg, je stopt er geen kleding in. Voeg een standaarddosis waspoeder toe dat een bleekmiddel met actieve zuurstof bevat. Kijk vooral ook even in de handleiding van de wasmachine voor meer info.

Twijfel je over de juiste wasmethode?

Ben je niet zeker over hoe je nu precies je wasgoed schoon krijgt? Of denk je dat je kleding in contact is gekomen met iemand die lijdt aan COVID-19? Neem dan meteen contact op met een gezondheidsmedewerker of met de lokale autoriteiten.