Hoe ik mijn was doe? Ik plan alles en ga voor kwaliteit.

Tips van een doorwinterde wasexpert

Dankzij mijn moeder, mijn eigen ervaringen en de tips die ik door de jaren heen van het internet heb verzameld, beschouw ik mezelf aks een wasexpert. Volgens mij bestaat het wasproces uit 3 fases: de voorbereiding, het wassen zelf en de nazorg.


1. De voorbereiding:

 • Ik heb een waskalender. Hierop vul ik in wanneer ik de grotere dingen moet wassen of wanneer decoraties opgefrist moeten worden, zoals gordijnen, lakens, jassen voor het seizoen, enz. Om een voorbeeld te geven, ik was het beddengoed minstens één keer om de twee weken. Veel mensen weten namelijk niet dat we meer tijd in bed doorbrengen dan in onze kleren.

 • Ik ga het huis kamer voor kamer door en verzamel de was of maak aantekeningen.

 • Vervolgens sorteer ik de was. Ik gebruik een wasmand die is opgedeeld in compartimenten. Het bespaart me een hoop tijd, want de was wordt zo al voor me uitgezocht. (En het helpt mijn gezin ook om te leren wat sorteren eigenlijk inhoudt.) Witte was, lichte kleuren, (donkere) kleuren en fijne was (zoals wol, zijde, enz.) vormen de verschillende groepen. Als ik maar een kleine hoeveelheid voor een bepaalde groep heb, stop ik het niet bij een andere groep. Ik spaar het liever op voor een volle wastrommel.

 • Ik keer de kleding binnenstebuiten. Dit beschermt ze tijdens het wassen.

 • Ik haal de zakken leeg, want het wassen van geld/identiteitskaarten/documenten is niet zo nuttig.

 • Ik kijk altijd wat er op het etiket staat en kies dan welk programma er het beste bij past. Ik gebruik voor het beddengoed zo heet mogelijk water als het wasetiket toestaat. Verschillende soorten polyester kun je het beste in gewoon warm water wassen, terwijl katoen goed tegen heet water kan. Als ik vlekken heb, controleer ik altijd wat de oorzaak ervan is. Vetvlekken kun je beter in koud water wassen, sapvlekken hebben heet water nodig.

 • Als de vlek erg hardnekkig is, behandel ik die vooraf met een vlekverwijderaar die ik ook nog aan de was toevoeg.

2. Het wassen:

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid
 • Ik pas de regel van één hand toe tegen het te vol laden van de trommel. Aan halfgevulde trommels begin ik niet. Ik wacht liever totdat ik een volle trommel heb.

 • Ik laat de gewassen kleding nooit in de wasmachine zitten, want de kleuren gaan misschien overlopen en de was kan haar tintelende frisse geur verliezen.

3. Na het wassen:

 • Ik laat de was wanneer mogelijk in de zon drogen.

 • Ik probeer de kleding zo kreukvrij mogelijk op te hangen, dan hoef ik minder te strijken.

 • Ik zorg ook goed voor de wasmachine door de lades met schoonmaakmiddel schoon te maken als dat nodig is.

 • Als ik niet weet hoe ik iets moet opvouwen om ruimte te besparen of kreukels te vermijden zoek ik online handleidingen en afbeeldingen op.

 • Dan mijn laatste algemene tip: vind een wasmiddel dat het beste bij jouw meest voorkomende behoeftes past (poeder, vloeibaar, pods) en neem die behoeftes daarbij in overweging (comfort, hygiëne, frisheid, geur, hoe vuil de kleren zijn) en ga altijd voor kwaliteit.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

"

Iedereen die een sample heeft gekregen is net zoals ik erg enthousiast! 'Makkelijke manier van stoffen', 'je komt overal makkelijk bij' en 'het stof blijft goed in de Swiffer zitten', zijn een aantal reacties die ik kreeg. Erg leuk!

"

Door Ambassadeur
Margriet35

Swiffer Vloerreiniger: favoriet van Ambassadeur.

Swiffer Vloerreiniger: favoriet van Ambassadeur.

"

Echt enthousiast over Swiffer! De Vloerreiniger is een uitkomst! Ideaal voor onder bed, de bank en de trap! Dat is een plek waar elke dag weer haar, vuil en stof ligt en ik altijd zat te klungelen met de kruimelzuiger. Vloerreiniger is mijn favoriet!

"

Door Ambassadeur
Melanie2015