Moet je nieuwe kleren wassen voor het dragen?

Moet je nieuwe kleren wassen voor het dragen?

Hoe was je kleren in functie van de stof? Dit zijn enkele tips voor het wassen van nieuwe kleding.


Ze zijn nieuw, voelen fluweelzacht aan en je wilt maar één ding: ze zo snel mogelijk aantrekken! Maar is dat wel een goed idee? Moet je je nieuwe kleren wassen voor je ze gaat dragen of voor je erin gaat slapen? Je hoeft niet te wachten tot er een harnekkige vlek op zit om nieuwe kleren te wassen voor je ze voor het eerst draagt: dit zijn enkele praktische tips.

Moet je nieuwe kleren wassen voor je ze voor het eerst draagt?

Het antwoord is ja. Die prachtige jurk of zachte trui bevatten misschien schadelijke chemicaliën.

Machinaal vervaardigde kleren bevatten producten als chloor, die allergieën een huidirritaties kunnen veroorzaken. Sporen van phtalaten - gebruikt om plastic soepel te maken - zijn soms aanwezig op motieven, inscripties en illustraties van kleding. Die zijn alleen maar gevaarlijk als je ze inslikt, maar kinderen stoppen hun kleren wel eens in hun mond. Op nieuwe kleren die je eerst moet wassen kunnen ook alkalisch-chemische residuen bevatten, die irritatie kunnen veroorzaken.

Om T-shirts vlekkeloos wit te maken, gebruiken fabrikanten producten met een zeer hoog alkaligehalte. Geen paniek! Door je kleren te wassen voor je ze draagt, vermijd je elk risico op huidirritatie.

Moet je nachtkleding wassen voor je er voor het eerst in slaapt?

Ja, om dezelfde reden als hierboven vermeld. Net als nieuwe truien en broeken, kan ook nachtkleding chemische producten bevatten die er in de wasmachine makkelijk uit gaan. Je moet dus wel degelijk nieuwe nachtkleding wassen voor je erin gaat slapen . Bovendien zijn artikelen die je op de markt of in een kledingzaak hebt gekocht misschien al door vele handen gegaan, die niet altijd even schoon waren. Ze kunnen dus vol bacteriën zitten!

Advies voor het wassen van nieuwe kleren: als je vaak slaapt in de kleren die je overdag hebt gedragen, kun je maar beter snel van die slechte gewoonte afkomen. Tijdens je slaap zweet je en het nachtzweet voegt zich toe aan het zweet van overdag waardoor bacteriën, die teren op zweet, zich gaan vermenigvuldigen. Dat is erg onhygiënisch en niet ideaal om fris te ruiken!

Goed om te weten: vind je in je nieuwe kleren symbolen voor het wassen en onderhoud? Als dat niet het geval is of als ze onvolledig zijn moet je uitkijken: die kleren zijn wellicht niet conform aan de Europese normen. Opgepast voor irritaties...

Bestel je gratis doseersysteem!

Bestel je gratis doseersysteem!

Slechts één bestelling per jaar. Gelieve een leveringstermijn van 6 weken in acht te nemen.

Geselecteerd proefmonster
Kies dit proefmonster niet
Proefmonster al besteld

Kies het best aangepaste wasprogramma, ook voor de eerste wasbeurt

Kleding in natuurlijke stoffen (wol, angora, zijde, linnen, kasjmier, enz.) moeten, voor je ze draagt, met de hand in koud water gewassen worden. Synthetische stoffen (nylon, lycra, dralon, coolmax, gore-tex, enz.) kunnen in de wasmachine en mogen ook in de droogkast, behalve als ze elastisch materiaal bevatten.

Biologisch katoen: deze stof veroorzaakt geen allergieën of huidirritaties. Vrij van pesticiden, chemische producten en zware metalen, wordt biologisch katoen perfect door de huid verdragen. Desondanks raden we aan een kamerjas van biologisch katoen op 40° te wassen voor je hem voor het eerst draagt.

Zijde: omdat de verfstof kan afgeven is het van belang zijden kleding de eerste keer met de hand te wassen.

Fluweel en donkere kleren: deze stoffen, die pluis aantrekken, moeten apart worden gewassen van stoffen die de neiging hebben vezels te verliezen, zoals badhanddoeken bijvoorbeeld. Om te vermijden dat je zwarte kleren hun kleur verliezen en grijs worden, kies je best korte wasprogramma's op lage temperatuur en moet je de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruiken. En vooral, was donkere kleren en jeans binnenste buiten gekeerd.

Gekleurde kleding: voor je je nieuwe rode trui in de wasmachine wast, doe je beste en snelle test. Dompel een mouw in warm water en wring hem uit boven een witte doek. Als je doek roze verkleurt, moet die trui apart in de machine worden gewassen of anders met de hand, in koud water. Blijf voorzichtig en doe de test opnieuw voor de tweede wasbeurt!

Tips voor het wassen van kleding voor het dragen: denk eraan, vooraleer je kleren wast, dat je ze dichtknoopt en binnenste buiten keert, zodat de kleuren na verschillende wasbeurten niet vervagen. Waarom zou je die gewoonte niet vanaf de eerste wasbeurt al aannemen?

Ontdek ook hoe je kleding in de machine wast met perfect resultaat een stuur ons jouw tips door!

En vergeet niet: met Ariel hou je kleren en hun kleuren als nieuw!

En jij, hoe was jij je nieuwe kleren voor je ze draagt?

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Gosia

Gosia

gemeld

Mag ik jullie artikel op ijn website plaatsen en jullie als bron vermelden?

  • melden
anonymous-

anonymous-

gemeld

Nieuwe kleren, dekbed overtrek enz. Was ik eerst met azijn zodat hij zijn mooie kleur niet verliest.

  • melden
jelskerdai

jelskerdai

gemeld

Als ik nieuwe kleren voor de eerste keer was dan zet ik ze eerst in koud water met een scheut azijn. Dan kan je ook gelijk zien of ze kleur afgeven

  • melden
Skone

Skone

gemeld

Ik draag altijd mn nieuwe kleding meteen ...mn was doe ik al jaren binnenstebuiten....om de kleuren mooi te houden...gebruik ik kleurenwasdoekjes...nooit gedoe met kleuren testen etc...nog nooit enige irritatie gehad....k was mn geld ook niet....dat stikt helemaal vd bacterien...dus wat minder doorslaan mag.....ben bijna 60...4 kinderen opgevoed...niemand heeft last v huidirritaties .....niet alles wat word "aanbevolen" is waar....t gaat meestal ten goede aan de wasmiddelfabrikant!!

  • melden
NataschaDD

NataschaDD

gemeld

We wassen de nieuwe kleren allemaal apart op kleur en zorgen zo voor chemie vrije kleren, altijd met een beetje wasmiddel ze moeten wel lekker ruiken.

  • melden
Een nieuwe coupe? Laat je inspireren...
Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

Met Swiffer géén stof dat meer ronddwarreld!

"

Sinds ik Swiffer heb getest, wil ik niets anders meer. Ik gebruikte een zachte doek voor de meubels en de vloer, maar kon de volgende dag weer opnieuw beginnen en dat is met Swiffer niet, want er is geen ronddwarrelend stof meer!

"

Door Ambassadeur
mirjamnl1112279