Hoeveel wasmiddel moet je gebruiken?

Teveel wasmiddel kan witte vlekken veroorzaken en is niet goed voor je machine… en als je te weinig gebruikt wordt je was niet schoon. Hoe zit het nu? Er zijn 3 zaken erg belangrijk:


 1. hoe vuil is je wasgoed?
 2. hoeveel stop je in de wastrommel?
 3. hoe hard is het water?

Vuil, vuiler, vuilst…

Hoe vuiler je wasgoed, hoe meer wasmiddel je nodig hebt. Dat helpt niet alleen om je was schoon te krijgen, maar verhindert ook dat het vuil opnieuw in het wasgoed doordringt. Een gemiddelde lading voor de wasmachine bevat 40 g vuil – dat zijn drie volle soeplepels. Bepaal eerst hoe vuil je was is:

 • Licht bevuild: wasgoed zonder merkbare vlekken, dat je vooral wil opfrissen (bv. truien en vestjes).
 • Gemiddeld bevuild: wasgoed dat je maar een dag hebt gedragen, met zowel zichtbare als onzichtbare vlekken (bv. blouses en hemden).
 • Heel vuil: wasgoed dat je langer dan een dag droeg of gebruikte op lichaamsdelen die veel vuil produceren (bv. ondergoed, sokken en handdoeken).
 • Smerig: héél vuil wasgoed (bv.sportkledij of vaatdoeken).

Het trommelvolume

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

De meeste wasmachines hebben tegenwoordig grotere wastrommels (6 tot 8 kg). In grotere wastrommels zit ook meer vuil. Wil je na elke wasbeurt een prachtresultaat? Dan moet je de hoeveelheid wasmiddel daarop afstemmen. GROTERE WASTROMMEL = GROTERE WASLADING = MEER VUIL

De waterhardheid

Waterhardheid kan je bekijken als een soort vlek die reageert op de ingrediënten van je wasproduct en verhindert dat het efficiënt werkt. Goede wasproducten vermijden dit met speciale ingrediënten die het water verzachten. Hoe harder het water, hoe meer speciale ingrediënten nodig zijn voor de waterverzachting. Daarom raden fabrikanten je aan om een beetje meer wasmiddel te gebruiken wanneer je in een gebied met hard water woont. De waterhardheid in België varieert. Neem contact op met je waterleverancier en vraag hem hoe hard het water bij je thuis is. Of kijk eens naar je waterketel: zit er een laagje klakaanslag op? Dan woon je in een regio met hard water.

Doseertip

Als je te weinig wasmiddel gebruikt, gaat witgoed grauw ogen, omdat er onvoldoende ingrediënten zijn om de vlekken te verwijderen en ze vast te houden in het water. Het vuil zet zich dan opnieuw af op de kledingstukken.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

GloriaBea

GloriaBea

gemeld

Wat gek, Robijntje! Ik gebruik veel meer wasmiddel, maar heb nooit schuim... Denk daardoor altijd dat ik nog meer moet gebruiken...

 • melden
Robijntje

Robijntje

gemeld

Hoeveel Vloeibaar wasmiddel moet je gebruiken voor de 60 graden was? Doe je 30 ml in de doseerbol dan krijg je halverwege de was een overdosis schuim????????????????????????????

 • melden
dsminneboo

dsminneboo

gemeld

Wat een handige tips ik wist dat niet van de witte was die wordt bij mij dus altijd goor

 • melden
blaatje

blaatje

gemeld

Ik doe altijd een beetje azijn in het wasverzachterbakje. Dat neutraliseert, verwijdert eventuele wasmiddelresten. En het is een goedkoop middel om je wasmachine te ontkalken!

 • melden
Robijntje

Robijntje

gemeld

Ik gebruik bij de 60 graden was een theelepel waspoeder, behandel ik de vlekken met Vanish en doe ik wat Vanish bij het wasmiddel dan krijg ik halverwege de wasbeurt een overdosis schuim, de was draait dan niet verder ik moet dan eerst water toevoegen. Ik weet niet wat ik daaraan moet doen want 1 theelepel is niet veel.

 • melden
Interieuradvies van pro’s
Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

"

Iedereen die een sample heeft gekregen is net zoals ik erg enthousiast! 'Makkelijke manier van stoffen', 'je komt overal makkelijk bij' en 'het stof blijft goed in de Swiffer zitten', zijn een aantal reacties die ik kreeg. Erg leuk!

"

Door Ambassadeur
Margriet35

Swiffer Vloerreiniger: favoriet van Ambassadeur.

Swiffer Vloerreiniger: favoriet van Ambassadeur.

"

Echt enthousiast over Swiffer! De Vloerreiniger is een uitkomst! Ideaal voor onder bed, de bank en de trap! Dat is een plek waar elke dag weer haar, vuil en stof ligt en ik altijd zat te klungelen met de kruimelzuiger. Vloerreiniger is mijn favoriet!

"

Door Ambassadeur
Melanie2015