Hoera!

hooray

Je bestelling is geplaatst. We hebben je een e-mail gestuurd.

Dichtbij

Mijn mandje

Uw monsters

Kies een monster om te bestellen

cashback

Bekijk de beschikbare aanbiedingen op maat voor u!

Selecteer uw verzendadres

Een moestuin voor beginners aanleggen

Een moestuin voor beginners aanleggen

0
Wil je een tuinbed aanleggen om je eigen groenten te kunnen oogsten? Dit zijn onze tips voor je eerste moestuin!

Tuinieren is geen activiteit die alleen voor experts is weggelegd. Iedereen kan tomaten, basilicum of slasoorten planten in zijn tuin, zolang maar enkele basisregels in acht worden genomen over de keuze van het terrein en de zaden. Stel het niet langer uit en ontdek hoe je het aanpakt om thuis een groentetuin voor beginners aan te leggen!

Een geschikt plekje uitkiezen

Voordat je aan het aanleggen van een moestuin begint, is het eerste wat je moet doen natuurlijk het uitkiezen van een passend terrein. Houd daarbij in gedachten dat fruit, groenten en verse kruiden in het algemeen veel zon nodig hebben. Daarom geef je de voorkeur aan een zonovergoten plek die op het zuiden ligt. Daarnaast moet je erop letten dat het lapje grond goed geëgaliseerd is, met een lichte helling: dat is ideaal voor een goede afwatering, zodat je plantjes niet onder water blijven staan als het hard gaat regenen. Wat de afmetingen van je moestuin betreft, ga je als beginner best voor een kleine oppervlakte: voor het eerste jaar zijn 10 tot 12 m2 meer dan genoeg. Niets belet je om later meer plantenvariaties toe te voegen en je bestaande moestuin uit te breiden!

Je moestuin uittekenen

Het kan vreemd lijken, maar voor je aan het eigenlijke planten begint, is het nuttig om eerst een tekening van je toekomstige moestuin te maken. Met een visueel overzicht krijg je een beter idee van de ruimte die je in je tuin moet reserveren, maar ook om de planten onderling te organiseren. Het gaat erom de zaden onderling naast elkaar te laten groeien. Sommige groenten hebben lange wortels die breeduit groeien: die plant je het best aan de rand van je moestuin, zodat ze de andere gewassen niet verdringen. Het is ook interessant om sommige bloemen met groenteplantjes te combineren, omdat ze insecten verdrijven.

Tuingereedschap en zaden

Nu is het moment gekomen om te checken of je beschikt over al het gereedschap en de uitrusting die je nodig hebt om je moestuin aan te leggen. Als je een waterkraan in je tuin hebt, zorg dan voor een tuinslang waarmee je het terrein makkelijker kunt besproeien. Anders heb je aan een grote gieter al genoeg. Voorzie ook minstens een spade, een vork, een snoeimes en tuinhandschoenen. Je hebt ook een verplantschopje nodig om de kuiltjes in de aarde te maken, waar je de plantjes of zaden instopt. Nu hoef je alleen nog maar het plant- en zaaigoed te kopen in functie van het seizoen. Daarvoor ga je naar het dichtstbijzijnde tuincentrum met het lijstje van groenten die je wilt planten. Je kunt er ook compost kopen om de grond waarop je kweekt te voeden, mocht dat nodig zijn.

Het terrein voorbereiden en planten

Zodra de plattegrond van je moestuin is uitgetekend, je over al het gereedschap beschikt en je de groentesoorten hebt bepaald, is het nu tijd voor het tuinieren zelf! Om te beginnen moet je de grond klaarmaken voor je zaden en planten. Eerst wied je het onkruid en spit je de aarde met de spade. Daarna gebruik je de vork om de aarde goed los te schudden: je plantjes zullen namelijk veel makkelijker wortelschieten in minder compacte grond. Nu ben je eindelijk zo ver dat je de zaden en plantjes in de grond kunt stoppen. Doe deze activiteit met je gezin, zo maak je de kinderen vertrouwd met tuinieren! Opgelet, groenten plant je volgens een bepaalde kalender. De meeste groenten moeten in de lente worden geplant, maar voor sommige heb je tijd tot aan het einde van de zomer.

Na je eerste experimenten als tuinier zal je werkschort of tuinbroek onder de aarde- en grasvlekken zitten. Die krijg je er snel uit in een intensief wasprogramma met een goed product, zoals een wasmiddel uit het gamma van Ariel!

En jij, wat zijn jouw tips voor het aanleggen van een moestuin?

0

Je reactie toevoegen

Beheer Cookies