Zo maak je van jouw tuin een paradijs voor vogels

Zo maak je van jouw tuin een paradijs voor vogels

Iedere vogelliefhebber droomt van de perfecte tuin waar gevederde vrienden zich thuis voelen. Maak een paradijs voor verschillende soorten vogels door hen te voorzien van voedsel, water en onderdak - en binnen de kortste keren geniet je van hun aanwezigheid en gezang.


Aantrekkelijke planten voor vogels
Kies voor zoveel mogelijk inheemse planten in de tuin. Planten en struiken die van nature in de omgeving voorkomen zullen meer vogels aantrekken, omdat die een voorkeur hebben voor bessen en insecten die oorspronkelijk voorkomen in hun omgeving. Het is hoe dan ook gezond voor een tuin om van tijd tot tijd bestaande planten te vervangen. Je hoeft niet meteen vanaf nul te beginnen en ze allemaal uit te gaan graven. Integendeel, neem een kijkje bij het tuincentrum of lokale kwekerij om te zien welke inheemse alternatieven er bestaan – wellicht vind je er één perfecte plant of struik die nog ontbreekt in jullie tuin en die een grotere verscheidenheid aan vogels aan zal trekken.

Wat eten vogels graag?
Vogels eten graag zaad. Wilde grassen zijn een goede bron van zaden, dus laat in een deel van je tuin wilde grassen op een natuurlijke manier groeien. Veel vogels zullen zich hierdoor thuis voelen. Vogels die insecten eten jagen op hun prooi in dode bomen en boomstronken, ze eten de rupsen van het gazon en zullen helpen planten te ontdoen van bladluizen. Laat afgevallen bladeren liggen voor lijsters, zij zullen hieronder hun voedsel vinden. Planten waar veel insecten (en dus ook vogels) op af komen zijn bijvoorbeeld de Plumbago Auriculata (ook wel Mannentrouw genoemd, een wilde pelargonium), lavendel (die vlinders zal aantrekken) of een wilde peer (Kiggelaria Africana, deze trekt rupsen aan). Plant de struiken zo dat je ze kunt zien en je de vogels kunt bekijken terwijl ze op zoek zijn naar voedsel. Vogels die graag fruit eten verwen je met een vuurdoorn (Pyracantha Angustifolia), Celtis Africana, wilde fuchsia (Halleria Elliptica) of een Searsia Lancea. Aan deze struiken groeien heerlijke vruchten en bessen voor vogels.

Voederplekken
Het ophangen van vogelvoer is de makkelijkste manier om er voor te zorgen dat vogels jullie tuin bezoeken in plaats van die van de buren. En hoewel er heel veel soorten vogelvoederplekken op de markt zijn, kan je er ook heel makkelijk zelf eentje maken: leg gewoon een stoeptegel op bijvoorbeeld een boomstronk, of hang een houten plank met draad op in een boom. Het is verstandig om meerdere voederplekken in de tuin te creëren. Vogels zoals mussen en duiven vinden het niet erg om dichtbij het huis te komen, maar andere vogels zoals roodborstjes zijn schuwer en hebben liever een voederplaats die wat meer afgelegen is. Gebruik paneermeel met wild vogelzaad voor zaadeters, fruiteters voer je overrijp fruit. Sla een paar spijkers in een plank, bind de plank aan een tak en prik gehalveerde appels, sinaasappels of zelfs stukjes banaan op de spijkers.
Tip: Het is beter om de vogels niet elke dag te voeren, omdat ze hiervan afhankelijk zullen worden en niet meer zelf naar voedsel zoeken. Voer de vogels bijvoorbeeld uitsluitend in het weekend, als je de tijd hebt om ze te observeren.

Vogelbad
Voedsel en onderdak zijn niet de enige dingen die een tuin aantrekkelijk maakt voor vogels: een plek om te baden en schoon drinkwater te vinden is ook van essentieel belang. Als je een grote verscheidenheid aan vogels wilt aantrekken, dan heb je verschillende vogelbadjes nodig. Liefst één op een voetstuk waar je ze kunt zien spetteren en voor de schuwere soorten een bad in een meer dicht begroeid gedeelte van de tuin. Een vogelbad mag niet meer dan 2 cm diep zijn. Een paar stenen in het water maken het de vogels makkelijk om in en uit het water te komen. Houd het water schoon, zodat ze er van kunnen drinken en zorg ervoor dat het bad ook tijdens de wintermaanden gevuld blijft, vogels baden namelijk het hele jaar door.
Vogels zijn niet alleen blij met waterbaden; een zandbad is bijvoorbeeld echt iets waar mussen dol op zijn. Dus laat die kale plek op het gazon maar zoals het is – de vogels zullen het geweldig vinden.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Nesteldrang
Als je wilt dat vogels permanente bewoners van jullie tuin worden, dan is de aanwezigheid van goede broedplaatsen erg belangrijk. Een tuin met veel bomen volstaat voor sommige soorten, maar niet alle vogels maken graag een boomnest. Zo hebben spechten liever een dode boom of boomstronk, terwijl andere vogels zich het meest thuis voelen tussen hoge grassen. Een nestkast op een standaard of vogelhuisje aan een boomstam, zijn goede alternatieven.

Insectenbestrijding
Wat wij beschouwen als ongedierte, kan juist een gastronomisch diner zijn voor onze gevederde vrienden. Door in je tuin veel bestrijdingsmiddelen of chemicaliën tegen ongedierte te gebruiken, ontneem je insectenetende vogels hun maaltijd. Dus zoek naar milieuvriendelijke alternatieven, of bekijk eens hoe vogels kunnen helpen het aantal ongewenste insecten te verminderen. Bladluizen op rozen en rupsen op het gazon worden door vogels graag gegeten. Geef de natuur wat tijd om in actie te komen, heb geduld.
Als het gebruik van bestrijdingsmiddelen absoluut onvermijdelijk is, pas dan op voor nesten en voedselbronnen zoals bloemen en bessen. Vogels zijn bijzonder kwetsbaar tijdens het broedseizoen in het voorjaar, daarom kun je in deze tijd van het jaar beter biologische methoden gebruiken om schadelijke insecten en onkruid te bestrijden.

Tip: Voor je één of meer van deze projecten om meer vogels aan te trekken opstart, is het een goed idee om het aantal vogelsoorten in je tuin te tellen. Als je zo’n telling na het plaatsen van een vogelbad of vogelvoederplek opnieuw uitvoert, kun je goed zien of jouw tuin meer en meer een vogelparadijs is geworden. De kans is groot dat er nu veel meer soorten te zien zijn.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

knabbel13

knabbel13

gemeld

Ja alles staat klaar op mijn balkon....en ze komen en vliegen er aan. Leuk roodborstje dit jaar en ook weer eens een vlaamse gaai!

  • melden

blondine

gemeld

Wat een leuke tips over de vogeltjes, wij hebben ook altijd van alles in het vogelhuis hangen en bakjes met havermout dat vind het roodborstje erg lekker. En natuurlijk de pindakaas voor onze vriendjes. Het is altijd erg leuk om naar onze vriendjes te kijken.

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven