Zo maak je compost van bladeren

Zo maak je compost van bladeren

De herfst is een bijzonder mooie tijd voor de natuur, de bladeren verkleuren van groen naar goud, van rood naar paars en bruin. Maar zodra de blaadjes beginnen te vallen, is niet iedereen zo dol op dit seizoen. Herfstbladeren veroorzaken een hoop rommel in de tuin. Lekker in het Leven helpt je met een paar handige tips je tuin op een efficiënte, duurzame manier netjes te houden. Inclusief een mini-cursus composteren!


Het juiste gereedschap
Zorg dat je het juiste gereedschap in huis hebt, dit vind je in het tuincentrum.
- Koop een hark van metaal of plastic met brede tanden. Hoe groter de hark hoe meer bladeren je in één keer bij elkaar kunt vegen.
- Koop, nu je toch bezig bent, een paar tuinhandschoenen. Harken kan namelijk erg belastend zijn voor je handen, handschoenen beschermen je handen tegen blaren.
- Draag een lange broek en lange mouwen om jezelf te beschermen tegen insecten die tussen de bladeren kunnen zitten.
- Draag een stofmasker. Tijdens het harken kunnen allerlei soorten stof en puin opwaaien.

Wat is het juiste moment om bladeren op te ruimen?
Je bent vast geneigd om direct aan de slag te gaan zodra de eerste bladeren vallen. Maar je kunt beter nog even wachten tot de meeste bladeren gevallen zijn. Ze zullen namelijk blijven vallen, dus als je te vroeg begint, blijf je bezig.

Wees de wind te slim af!
De wind is in de herfst niet je beste vriend, dus hark met de wind mee om te voorkomen dat je bij elkaar geharkte bladeren weer rond gaan vliegen. Stamp op een plek uit de wind bladeren met je voeten bij elkaar, om te voorkomen dat ze weg waaien als de windrichting verandert.

Voorkom spierpijn
Harken kan een goede work-out zijn, maar wanneer je dezelfde beweging lang achter elkaar herhaalt, kan je spierpijn of zelfs blessures krijgen. Enkele tips om dit te voorkomen:
- Beweeg voortdurend je benen en voeten. Een beweging herhalen in steeds dezelfde houding zorgt voor slechte bloedcirculatie en kan je spieren overbelasten.
- Let op je rug. Span je buikspieren aan en buig je knieën lichtjes als je bukt.
- Sta niet te lang voorovergebogen tijdens het harken van bladeren.
- Neem pauzes en doe een paar stretch oefeningen tussendoor. Hierdoor kun je tussen het harde werken door even genieten van de frisse buitenlucht.

Wat doe je met al die bladeren? Maak er compost van!
Warmte van de zon zet de bladeren om in voedselrijke compost die je kunt gebruiken voor het bemesten van je tuin. Composteren is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische meststoffen en heel makkelijk om zelf te doen.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Zo maak je zelf een compostbak
Een compostbak of –vat vind je bij het tuincentrum, maar er zelf één maken kan ook:
- Maak van drie meter gaas of hekwerk een hoge, ronde bak. Zet deze op een plek waar veel zon komt, want door de warmte worden de bladeren sneller omgevormd tot compost.
- Stamp de bladeren goed bij elkaar in de compostbak. Hoe compacter, hoe sneller er namelijk compost ontstaat.

Vochtig houden
- Vocht is onmisbaar bij compostering. Voeg water toe als de bladeren in je compostbak te droog dreigen te worden, het beste is om het zo vochtig te houden als een uitgewrongen spons.
- Zuurstof helpt ook bij de afbraak van de bladeren, dus gebruik een schop of een hooivork om de composthoop af en toe wat op te schudden. Bij het tuincentrum kan je een speciale verluchter kopen, dit is een uitlopende buis die je in de hoop bladeren steekt waardoor er automatisch meer lucht in de compostbak komt.
- Keer de inhoud van de compostbak na 3 tot 4 weken volledig om, dit versnelt het proces van compostering.

Wanneer is je compost klaar voor gebruik?
Als aan alle voorwaarden (warmte, vocht en zuurstoftoevoer) is voldaan zullen de bladeren in ongeveer drie maanden helemaal gecomposteerd zijn. De compost is klaar voor gebruik als deze donkerbruin en kruimelig is en lijkt op aarde. Het moet ruiken naar aarde in plaats van verrot.

Compost helpt je je tuin op een duurzame, ecologische manier te laten bloeien, bespaart je geld en is goed voor het milieu. Goed voor je tuin én het milieu!

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

"

Iedereen die een sample heeft gekregen is net zoals ik erg enthousiast! 'Makkelijke manier van stoffen', 'je komt overal makkelijk bij' en 'het stof blijft goed in de Swiffer zitten', zijn een aantal reacties die ik kreeg. Erg leuk!

"

Door Ambassadeur
Margriet35

Swiffer Vloerreiniger: favoriet van Ambassadeur.

Swiffer Vloerreiniger: favoriet van Ambassadeur.

"

Echt enthousiast over Swiffer! De Vloerreiniger is een uitkomst! Ideaal voor onder bed, de bank en de trap! Dat is een plek waar elke dag weer haar, vuil en stof ligt en ik altijd zat te klungelen met de kruimelzuiger. Vloerreiniger is mijn favoriet!

"

Door Ambassadeur
Melanie2015