Leerzame tuinfeesten met de kinderen

Leerzame tuinfeesten met de kinderen

Van je eigen moestuintje tot fruitbomen en bloemen kweken, Lekker in het leven geeft je leuke ideeën om de wondere wereld van het tuinieren te ontdekken. Kinderen spelen graag buiten in de modder, dus waarom laat je hen niet kennis maken met de magie van zaadjes planten waar groente uit groeit? Organiseer ook een oogstfeestje om al dat heerlijks samen te delen.


Wanneer sappige tomaten rijpen, wortels uit de grond springen en courgettes beginnen te bloesemen, dan is het tijd om een tuinfeestje te plannen. Wanneer je groente klaar zijn om te plukken, oogst ze dan samen met de kinderen zodat ze kennis kunnen maken met het plezier van zelf groente te kweken.  

De zomertuin is de ideale setting voor een verjaardagsfeestje met de vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen of voor een gezellige bijeenkomst met familie en buren. Versier de tuin met bloemen en planten, plan spelletjes en activiteiten rond het tuinthema en zorg voor een gezond menu met verse groente uit je moestuin.

Een tuinfeest is een educatief moment voor kinderen: ze leren hoe planten groeien, wieden en water geven, hoe een zaadje tot overheerlijk en kleurrijk eten kan uitgroeien. Je tuinfeest bloeit open als een onvergetelijke dag en inspireert hopelijk toekomstige tuinders.

De volgende tips bevatten alle elementen voor een succesvol tuinfeestje, van uitnodigingen tot leerzame oogstspelletjes.

1. Uitnodigingen
Uitnodigingen maak je zelf met de kinderen. Knip plaatjes uit van fruit, bloemen en groenten uit tijdschriften of reclamefolders om je eigen uitnodiging mee te versieren. Voeg een citaat over tuinieren toe uit bijvoorbeeld een favoriet gedicht of een mooi boek, en natuurlijk datum, tijd en adres.

2. Placemats
Knip placemats uit in de vorm van een groot blad zodat de kinderen hierop kunnen tekenen en kleuren.

3. Cadeautjes
Geef iedere gast een klein kistje of zakje met bloemen- of groentezaden. Kies iets dat snel en makkelijk groeit zoals radijsjes, of kies grote zaden zoals pompoen of bonen. Een van je activiteiten tijdens het tuinfeest kan zijn de zaadjes planten in de potgrond en water geven om zo een eigen mini-tuintje te beginnen.  

4. Versiering
Pluk bloemen uit de tuin voor vaasjes op de tafel of maak een mooi “bloemstuk” met broccoli of bloemkoolroosjes en radijsjes en stukjes komkommer.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

5. Activiteiten
Slimme knutselideeën voor kinderen:

  • Versier een kistje met stickers van bijen, beestjes, vlinders en vogels.
  • Lees voor uit boeken met een tuin- of buitenthema: iedereen leest een pagina en geeft het boek dan door aan de volgende persoon.
  • Wat is dit? Zorg voor ongewone vruchten en onbekende groente. Zo kunnen kinderen leren én proeven.

Spelletjes
Kinderen zijn graag actief, ze zijn dol op spelletjes. Helemaal als ze winnen. Met deze spelletjes zorg je voor de nodige energie in de dag:

Estafetterace:

  • Draag een volle gieter en geef hem door zonder een druppel te morsen.
  • Ren met een schepje met aarde en vul een emmertje – wie het eerste zijn emmertje vult heeft gewonnen.

Natuurschattenjacht:
Verstop groente en fruit op onverwachte plekjes doorheen de tuin. Geef alle kinderen een lijstje met wat ze kunnen vinden. Wie het eerst zijn of haar mandje gevuld heeft – of zoveel mogelijk heeft na 5 of 10 minuten - wint de schat.
 
Prijzen:
Leuke prijzen voor de winnaars zijn bijvoorbeeld: een aardbeien- of tomatenplant, een bloempot, een vogelhuisje, een kleine gieter en mini tuingereedschap.

6. Eten en drinken:
Serveer een buffet van verschillende groente uit eigen tuin (zoals sla, tomaten, komkommer, boontjes, etc.) in losse schaaltjes zodat kinderen hun eigen slaatjes kunnen maken. Versier de salade met pompoen-, zonnebloem- en sesamzaadjes voor extra smaak.
Ook voor toetjes kun je groente gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een worteltjestaart, courgettebrood en zoete aardappeltaart. Zorg natuurlijk ook voor verschillende verse fruitsoorten, takjes verse munt en gedroogd fruit.
Voor de drankjes gebruik je fruit en zoete groentesappen zoals wortel. Alles is uiteraard zo gezond mogelijk: liefst geen frisdrank!

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven
Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

Dolenthousiaste Swiffer Ambassadeur en vrienden!

"

Iedereen die een sample heeft gekregen is net zoals ik erg enthousiast! 'Makkelijke manier van stoffen', 'je komt overal makkelijk bij' en 'het stof blijft goed in de Swiffer zitten', zijn een aantal reacties die ik kreeg. Erg leuk!

"

Door Ambassadeur
Margriet35

Swiffer Vloerreiniger: favoriet van Ambassadeur.

Swiffer Vloerreiniger: favoriet van Ambassadeur.

"

Echt enthousiast over Swiffer! De Vloerreiniger is een uitkomst! Ideaal voor onder bed, de bank en de trap! Dat is een plek waar elke dag weer haar, vuil en stof ligt en ik altijd zat te klungelen met de kruimelzuiger. Vloerreiniger is mijn favoriet!

"

Door Ambassadeur
Melanie2015