De supersimpele kruidentuin

De supersimpele kruidentuin

Superlekker! Verse kruiden geven overal smaak aan en ze ruiken ook nog eens heerlijk in de tuin of op je vensterbank. Zo maak jij je eigen kruidentuintje


Tijm, basilicum, munt… Als het op smaak aankomt, bestaat er niets beters dan aromatische kruidenplantjes. Met deze top tips kweek je je eigen kruidentuin.

Hoewel gedroogde kruiden het hele jaar door handig van pas komen in de keuken, kunnen ze niet op tegen de verse variant als je smaakvol wilt koken (of een goede cocktail maakt). Plant ze op het balkon of in de tuin en je hebt altijd verse kruiden bij de hand.

Welke kruidenplantjes zijn het handigst als je geen groene vingers hebt?
Begin met wintersterke aromatische kruiden zoals dragon, bieslook, tijm, rozemarijn, salie en laurier. Deze kruiden gaan enkele jaren mee en laten je zowel ‘s zomers als ‘s winters jouw zelfbereide maaltijden kruiden met overheerlijke smaken! Je kunt ook seizoensgebonden kruiden planten zoals peterselie, munt, koriander en kervel. Omdat deze planten maar één seizoen meegaan zul je ze volgend jaar opnieuw moeten planten.

Waar kun je ze kopen?
In tuincentra en supermarkten. Vaste planten worden meestal in potjes verkocht, klaar om geplant te worden. Seizoenskruiden kun je als zaadjes kopen die je dan zelf in leuke potjes kunt planten.
Kruiden hoef je alleen water te geven als de potgrond droog aanvoelt. Stop met water geven zodra het water onderaan uit de pot loopt.
TIP: Leg een bedje van grind, zand of scherven onderin je bloempotten en -bakken. Zo kan het water afvloeien wat cruciaal is voor een gezonde en productieve plant; wortels hebben lucht nodig.

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Wat is de beste plek voor kruiden?
Kruidachtige planten (zoals dragon, peterselie, bieslook, kervel) staan graag naar het noorden gericht. Mediterrane planten daarentegen (zoals tijm, rozemarijn, salie, laurier, etc.) houden, net als wij, meer van de zon. Deze zet je dus op het zuiden. Maak je geen zorgen als je appartement op het oosten of westen ligt, je planten groeien prima op het balkon en sommige kruiden doen het ook binnen goed.

Kun je munt en bieslook samen in één pot zetten?
Nee. Munt is een uiterst sterke en agressieve plant en heeft dus zijn eigen pot nodig. Anders kunnen zijn wortels de andere planten verstikken. Andere kruidenplantjes kun je goed samen planten omdat ze dezelfde verzorging nodig hebben: zoals bijvoorbeeld peterselie, bieslook, dragon en koriander hebben veel water nodig en kunnen samen een pot delen. Tijm, rozemarijn en salie doen het dan weer beter in droge grond. Het voordeel van bieslook, tijm, rozemarijn en salie is dat ze jarenlang mee gaan.   

Kun je ze het hele jaar buiten laten staan?
Dat hangt van het kruid af. Winterharde kruidenplanten kunnen over het algemeen goed buiten blijven. Zorg er alleen voor dat je ze beschermt zodra de temperatuur onder 5°C zakt. Eenjarige kruidenplantjes zoals basilicum sterven aan het einde van het jaar.

Makkelijke kruiden om mee te beginnen
Basilicum: Je kunt drie maanden na het planten de eerste blaadjes al plukken, maar vergeet niet alle bloemknopjes te verwijderen. Basilicum heeft regelmatig water nodig: ongeveer 3 of 4 keer per week in de zomer.
Dragon: Deze kun je al na één maand plukken. Pluk altijd zowel de blaadjes als de steeltjes.
Bieslook: Te plukken tussen maart en oktober. Gewoon onderaan afknippen met een schaar.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Carola1973

gemeld

Ik heb in m'n achtertuin een kruidentuintje in een op 80cm hoge ommetselde muur, met daarin goede plantengrond. Elk jaar zet ik daar heerlijke verse kruiden in, die ik werkelijk voor en in álles gebruik! Soepen, salades, verse pastasausen, noem maar op! Verse kruiden zijn namelijk zóveel lekkerder dan gedroogde kruiden! Munt zet ik overigens niet meer in m'n tuintje. Dat woekert enorm, en als je er thee van wilt maken, zitten er zelfs na héél vaak wassen, altijd beestjes in.

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Lekker in het Leven