Schoonmaken met natuurlijke ingrediënten, hoe doe je dat?

Thuis
27/04/2021
Ontdek dé vijf onmisbare superkrachten om je huis schoon te maken, geurtjes te verwijderen en alles te laten stralen.

Natuurlijke middeltjes en oma’s tips helpen je om je huis van onder tot boven stralend schoon te krijgen. Ontdek hier onze onmisbare hulpmiddelen voor een natuurlijke schoonmaak.

1. Azijn

Rode wijn, alcohol of balsamico: er bestaan heel wat soorten azijn. Maar de meest geschikte azijn om mee schoon te maken is de desinfecterende witte azijn, idealiter met 8% azijnzuur. Bovendien helpt azijn kalkaanslag te verwijderen. Zo is het, verdund met een scheut water, de ideale bondgenoot om je koffiezetapparaat of strijkijzer te ontkalken. In zijn pure vorm is azijn heel agressief, dus gebruik het middel niet op rubberen voegen, cement, arduinsteen of marmer.

2. Citroen

Antiseptisch, ontkalkend, zuiverend en ontgeurend: citroen is een zeer krachtig middel waar je je hele interieur mee kunt aanpakken. Hij maakt je magnetron bijvoorbeeld stralend schoon: snijd een citroen in tweeën en pers hem uit in een kommetje. Doe er wat water bij en zet gedurende 3 minuten in de magnetron. Vervolgens veeg je het vet zo weg! En hij laat ook nog eens een heerlijke frisse geur achter.

3. Zuiveringszout (baksoda)

Dit magische mengsel van zout en krijt is dé multitasker bij uitstek voor dagelijks gebruik. Het poeder ontvet en verwijdert vlekken op verschillende oppervlakken. Daarnaast voorkomt en neutraliseert het slechte geurtjes. Maar opgelet: verwar zuiveringszout niet met sodakristallen! Die zijn agressiever en gebruik je vooral verdund met warm water om zeer vuile oppervlakken zoals de afzuigkap, oven of vuilnisbak te poetsen of leidingen te ontstoppen.

4. Bruine zeep

Deze zeep is zeer effectief voor het reinigen en voeden van vloeren, en dan vooral natuurlijke tegels. Ook is het een krachtige ontvetter en verwijdert de zeep vetvlekken op je kookplaat en werkblad in een mum van tijd. Maar je kan bruine zeep ook buiten gebruiken: het is een echt wondermiddel tegen mos op het terras of om de barbecue mee te reinigen. Vergeet niet om handschoenen te gebruiken als je de zeep in geconcentreerde vorm gebruikt en een gevoelige huid hebt.

5. Marseillezeep

Deze zeep is eigenlijk een cocktail van plantaardige olie en soda, en koop je in een blok of vlokken. Het product dateert al uit de middeleeuwen en wordt vandaag nog steeds gebruikt om je mee te wassen én voor de was, afwas en schoonmaak. Je kunt de zeep gebruiken op alle oppervlakken die je met water kan afspoelen. De gootsteen, de vloer, tuinmeubels… Leg ook eens een blok zeep in je kledingkast om motten tegen te gaan. Bewaar uit de buurt van warmte en vocht.

Oma’s schoonmaakgeheim

Wat als… de traditionele ingrediënten uit de kast van je oma samenkomen met de expertise van een bekend schoonmaakmerk? Dan krijg je de Mr. Proper Collection Tradition met natuurlijke zeep en bicarbonaat. Deze bestanddelen verwijderen tot 100% vet en vuil met de kracht van traditionele ingrediënten voor een efficiënte én verantwoorde poetsbeurt.

Je vindt deze natuurlijke producten in de nieuwe reeks van Mr. Proper Collection Tradition.

En jij, hoe maak jij je huis op een natuurlijke en efficiënte manier schoon?